5 tips voor de ideale badkamer voor een gezin
Er zijn van die momenten waarop het handig is om aanpassingen te doen in huis. Zodra je kindje begint te kruipen bijvoorbeeld, moet je het hele huis kindveilig maken. Er zijn ook zaken waarbij het slim om vast over na te denken voor de geboorte van je kind. Met deze 5 tips zorg je bijvoorbeeld voor de ideale badkamer voor in een gezinswoning.
1. Ruimte is belangrijk
We hebben het natuurlijk niet altijd voor het uitkiezen, maar als je de mogelijkheid hebt is het creëren van meer ruimte een aanrader. Het is prettig wanneer er voldoende ruimte is om een babybadje neer te zetten. Ook een ruime douche is handig. Dan kun je gezellig samen douchen, of de kindjes tegelijk onder de douche zetten. Heb je een kleine badkamer? Denk dan na over een zo slim mogelijke indeling. Er zit vaak meer ruimte in verstopt dan je denkt!
2. Leuke accenten in de badkamer
Een basic badkamer gaat met gemak 10 jaar mee. Gebruik vaste materialen met een tijdloze uitstraling. Houd het neutraal. Houd als (slecht) voorbeeld de groenbruine tegeltjes uit badkamers uit de jaren ’70 in gedachten. Daar zouden we tegenwoordig toch scheel van worden? Beter is het om lichte, witte materialen te gebruiken en de badkamer verder aan te kleden met losse accessoires, zoals een opvallende toiletbril of trendy raamdecoratie. Het voordeel van die losse accessoires is dat je ze makkelijk kan vervangen, om de badkamer weer een heel andere uitstraling te geven!
3. Bad of douchen?
Houd je van urenlang badderen? Dan is het natuurlijk logisch dat je het liefst een ligbad in de badkamer wilt hebben. Een ligbad is echter alleen niet altijd de meest praktische keuze als je kinderen hebt. Ja, wanneer ze oud genoeg zijn vinden ze het vast superleuk om in bad te springen. Maar om een baby te laten badderen moet je je in heel wat bochten wringen. Meest ideaal is het natuurlijk wanneer je dan zowel een bad als douche kunt plaatsen. Ontbreekt hiervoor de ruimte? Denk dan vooral praktisch.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
4. Goed tegelwerk in badkamer
Heb je twee rechterhanden? Dan is het natuurlijk voordelig als je een badkamerverbouwing voor je eigen rekening kunt nemen. Houd er wel rekening mee dat voegen en tegelen de nodige oefening vergt. Twijfel je over je eigen kunnen? Dan is het echt aan te raden om hiervoor een professional in te schakelen. De kans is anders groot dat door slecht voeg- of kitwerk schimmel- en vochtschade ontstaat. Dat wil je uiteraard niet in je gezinsbadkamer!
5. Badkamer kindveilig
Net als de rest van het huis, is het belangrijk dat de badkamer kindveilig is. Je wilt niet dat jouw peuter in een onbewaakt ogenblik de warmwaterkraan opendraait. Gebruik daarom een thermostaatkraan met een temperatuurbegrenzer op 38 graden. Wanneer je kindje dan toch bij de kraan komt, is het water warm en niet heet. Douche je zelf met water dat warmer is dan die 38 graden? Dan is het belangrijk om na het douchen de kraan weer terug te draaien, zodat de temperatuurbegrenzer z’n werk kan doen.