Petra
Petra Wonen 18 Nov 2020

5 tips om sfeervol licht te creëren in je woonkamer

De tijd dat de woonkamer werd verlicht met een simpele plafondlamp en een ouderwetse schemerlamp ligt al jaren achter ons. Maar stiekem is het nog best lastig om de verlichting in je woonkamer goed af te stemmen. Met deze 5 tips om sfeervol licht te creëren moet het lukken!

1. Maak van tevoren een plan

We hebben vaak de neiging om de woonkamer niet als geheel te zien, maar als losse hoekjes. Dan plannen we een staande lamp met lampvoet in de ene hoek, een spotje in de andere en een schemerlampje op weer een andere plek. Maar wanneer het uiteindelijk allemaal staat, blijken er vaak toch nog donkere of sfeerloze plekken over te blijven. Daarom is het aan te raden om eerst een lichtplan te schetsen. Teken een plattegrond van je woonkamer en bekijk op basis daarvan welke soorten lampen je kiest. Dat is een stuk overzichtelijker!

2. Zorg voor een goede basis

Het is belangrijk om een goede basisverlichting te hebben. En dat mag best zijn in de vorm van een plafondlamp. Want wat is de eerste lamp die je aandoet als je de kamer binnenloopt? Juist, die handige lamp aan het plafond die direct voor licht in de hele kamer zorgt. Natuurlijk kun je wel spelen met de uitstraling van de lamp. In eenvoudige plafonnière is prima in een strak interieur, maar een kroonluchter kan natuurlijk ook fantastisch staan! Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op Directlampen.nl.

3. Let ook op functionaliteit

Let ook op functionaliteit

Ben jij ook iemand die het liefst overal kaarsjes en lichtjes heeft branden, omdat dat zo gezellig is? Dat is zeker waar! Maar wat merk je als je vervolgens bij dat flauwe licht een boek probeert te lezen? Juist, dan is het opeens een stuk minder handig. Let daarom bij het uitkiezen van verlichting ook op functionaliteit. Heb je een werkplek in de woonkamer, lees je graag op de hoek van de bank, of heb je zelfs een lekkere leesstoel? Zorg dat daar dan een goede lichtbron bij komt!

4. Zorg voor voldoende licht

Wist je dat er vanuit de Europese Unie aangeraden wordt om in de woonkamer te zorgen voor 200 tot 300 lux licht? Heb je nog nooit van de term ‘lux’ gehoord? Niet erg, want dan ben je niet de enige. Maar 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. En de term ‘lumen’ kom je weer tegen op de verpakking van lampen. Vermenigvuldig de oppervlakte van je woonkamer met 200 of 300 lux. Het aantal lumen dat daar uitkomt, vertelt je hoeveel verlichting je ongeveer nodig hebt om de hele ruimte goed te verlichten.

5. Let op de details

Is je basisverlichting op orde? Dan is het tijd voor de details! Het fijne van die details is dat dat juist de lampjes zijn die zorgen voor de meeste sfeer. Een klein lampje in de vensterbank, of een spotje op het mooie schilderij aan de muur zijn nét die sfeermakers die je nodig hebt. Ook fijn: in sfeerverlichting kun je ook vrij gemakkelijk variëren. Nieuwe bank? Dan koop je er een bijpassend lampje bij. Zo kun je op een simpele en budgetvriendelijke manier je woonkamer een sfeervolle make-over geven!

Reageer op artikel:
5 tips om sfeervol licht te creëren in je woonkamer
Sluiten