Petra
Petra Lifestyle 9 Dec 2022

5 mogelijkheden om nu al te beleggen voor je kinderen

Natuurlijk kan je je kind iedere week enkele euro’s zakgeld geven. Grote kans dat dit opgaat aan snoep, Pokémon kaarten of iets anders waar je als ouder waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Als je echt wilt sparen voor je kind, moet het serieus worden aangepakt. Dat kan met een spaarrekening. Alleen is de spaarrente al jaren redelijk dramatisch. Daarom is het vaak rendabeler om te beleggen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder staan 5 goede manieren om nu al te beleggen voor je kinderen.

1. Crypto’s

Je kunt het onmogelijk gemist hebben. Cryptomunten zoals de Bitcoin domineren het nieuws. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Via een website zoals Anycoindirect kan er geïnvesteerd worden in cryptomunten. Deze kan je voor langere tijd in je bezit houden of snel weer verkopen. Het werkt grotendeels hetzelfde als de aandelenmarkt.

Voor beleggers is het interessant om te speculeren op crypto’s. Het is allebei mogelijk. Je kunt een rekening openen om de cryptomunten te bewaren. Niemand weet hoe de waarde zich zal ontwikkelen, maar het is niet onrealistisch dat dit behoorlijk gaat oplopen. Naast Bitcoin is het ook populair om ethereum te kopen. Dit is een andere crypto.

2. Beleggingsrekening op naam van je kind

De tweede mogelijkheid is om een beleggingsrekening te openen, op naam van je kind. Zodra je kind 18 jaar oud is, wordt hij of zij zelf de beheerder van de rekening. Jaarlijks mag er voor een aardig bedrag belastingvrij worden geschonken.

Vanaf 2023 mag je als ouder iets meer dan 6.000 euro jaarlijks schenken, belastingvrij. Daarboven wordt schenkbelasting berekend. Die bedraagt, afhankelijk van de hoogte van de schenking, 10 of 20 procent. Ook mag er eenmalig een gift van een kleine 27.000 euro worden gedaan. Belastingvrij.

3. Beleggen in EFT

Beleggen in EFT

Indexfondsen worden ook wel EFT’s of trackers genoemd. Dit is een eenvoudige manier om tegen lage kosten breed gespreid te beleggen. Je belegt dan in passieve fondsen. Daardoor zijn de kosten vrijwel altijd lager. Met name op de lange termijn zijn dit goede fondsen om in te beleggen, omdat het rendement dan vrij hoog is.

4. Beleg de kinderbijslag

Voor deze optie moet je financiële situatie toereikend zijn. Per kind ontvang je in Nederland in totaal ruim 18.000 euro aan kinderbijslag. Omgerekend is het net geen 100 euro per maand. Als je dit bedrag kunt missen, is het ideaal om dit te gebruiken voor beleggingen. Het gemiddelde rendement van beleggingen is 7 procent. En deskundigen zijn het erover eens dat de kans zeer klein is dat het rendement veel minder gaat worden.

5. Beleggen op je eigen naam

Tot slot is het een mogelijkheid om te beleggen op een eigen rekening. Dan is het zaak om het geld op een creatieve manier bij je kind te krijgen. Uiteraard op een volledig legale manier. Dat kan door een eenmalige belastingvrije grote schenking te doen. Of door het geld te schenken als je kind een eigen huis gaat kopen.

Reageer op artikel:
5 mogelijkheden om nu al te beleggen voor je kinderen
Sluiten