4x wist je dit al over de tanden van je kind?

Sommige baby’s hebben bij de geboorte al een melktandje, maar bij de meeste kinderen duurt het een maand of zes voordat de eerste tandjes verschijnen. Vier dingen die je misschien nog niet wist over het melkgebit, maar die wel heel handig zijn om te weten!

1. Op tijd voor controle

Over het algemeen gaan kinderen hier pas voor het eerst naar de tandarts wanneer ze een jaar of drie zijn. Dan hoeven ze nog niet per se in de stoel te liggen. Het is meer een wenperiode, waarin ze zien hoe papa of mama lekker in de tandartsstoel ligt. Pas vanaf een jaar of vier wordt ook het gebit van je kind gecontroleerd. In Amerika pakken ze dat inmiddels anders aan. Daar is het advies om al voor de eerste verjaardag een controle bij de tandarts in te plannen. Ook dan kunnen er namelijk al gaatjes in de tanden zijn ontstaan.

Poetsen, poetsen, poetsen!

Het is daarom belangrijk om vanaf het moment dat het eerste tandje zichtbaar is goed te poetsen. In eerste instantie één keer per dag, maar wanneer je kind wat ouder is wordt dat twee keer. Een tandarts kan in één oogopslag zien of er zich al plak vorm tussen of op de tanden. Plak kan op termijn gaatjes veroorzaken. In het ergste geval moet de aangetaste tand of kies dan getrokken worden. Dit kan problemen opleveren, omdat het melkgebit ruimte maakt voor het volwassen gebit. Wanneer er een tand wordt getrokken, kan dit ervoor zorgen dat alle andere tanden gaan schuiven, waardoor er ruimtegebrek ontstaat.

2. Zo ga je tandplak te lijf

De belangrijkste manier om gaatjes tegen te gaan is goed poetsen en flossen. Op deze manier verwijder je bacteriën, plak en suiker van de tanden. Daarbij is fluoride een belangrijk onderdeel. Fluoride zorgt er namelijk voor dat de calcium bij aangetaste tanden weer wordt aangevuld, en vermindert de productie van bijtende zuren die het gebit kunnen aantasten. Sommige kinderen lijken gevoeliger te zijn voor de ontwikkeling van gaatjes, maar in principe kunnen alle kinderen ze krijgen. Gebruik de volgende tips om gezonde tanden te behouden.

Let extra op bij zoetekauwen

Bacteriën hebben suiker nodig om te overleven. Daarom is het verminderen van suiker de beste manier om gaatjes te voorkomen. Daarbij gaat het om de frequentie en niet om de hoeveelheid suiker die wordt gegeten. Een hele reep chocola in een keer opeten is minder slecht voor de tanden dan ieder uur een stukje. Dit komt doordat frequent eten ervoor zorgt dat je speeksel, je natuurlijke tandpasta, geen kans krijgt om z’n werk te doen. Niet alleen snoep is een boosdoener. Ook crackers, cornflakes en plakkerig voedsel zoals rozijn kunnen tandbederf veroorzaken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachend jongetje met zwart haar

Vermijd suikerrijke drankjes

Niet alleen vruchtensap, maar ook moedermelk en flesvoeding laten de tanden van je kind baden in de suiker. Kinderen die ’s nachts melk of sap drinken, blijken meer kans te maken op gaatjes. De suikers die het kind ’s nachts zo binnenkrijgt, kunnen wel tien tot twaalf uur op de tanden achterblijven. Het advies is daarom om je kind ’s nachts drinken uit de fles af te leren voordat je kindje veertien maanden oud is. En laat je peuter niet de hele dag rondlopen met een tuitbeker sap, want dat heeft hetzelfde effect!

Let op de fluoride

In tandpasta zit fluoride. In kindertandpasta is die hoeveelheid minder groot dan die in volwassen varianten (in babytandpasta zit zelfs helemaal geen fluoride). Poets de tanden van je kind met kindertandpasta, want een te veel aan fluoride is ook niet goed. Dit kan witte vlekken op de tanden veroorzaken. Probeer ook te voorkomen dat je kind tandpasta doorslikt, omdat de fluoride anders in het lichaam komt. Op deze manier profiteert je kind van de voordelen van fluoride, zonder last te hebben van de nadelen. Vanaf het moment dat je kind een jaar of zes is, zal hij of zij bij de tandarts ook ‘fluoride happen’. In sommige gevallen worden de tanden geseald. Er wordt dan een plastic coating over de tanden aangebracht, om tandbederf te voorkomen.

3. De beste verzorging voor iedere leeftijd

Hoe verzorg je de tanden van je kind het best? Dat hangt af van de leeftijd van je kind. Bij baby’s is het goed om het tandvlees al schoon te poetsen voordat het eerste tandje er goed en wel is. Je kunt het tandvlees na iedere voeding voorzichtig schoonmaken met een vochtig washandje. Begin met poetsen zo gauw de eerste tand verschijnt. Bevochtig daarvoor een baby tandenborstel en poets voorzichtig heen en weer over de tand en het tandvlees erom heen. Gebruik je tandpasta? Dan moet dit een tandpasta zijn zonder fluoride. Is je kind een peuter? Poets dan de tanden minimaal 30 seconden lang na het ontbijt en voor het naar bed gaan. Het makkelijkste doe je dit door je peuter met het hoofd op je schoot te laten leunen. Vanaf een jaar of 2 kan je tandpasta met fluoride gaan gebruiken. Zit er weinig ruimte tussen de tanden? Dan is het ook aan te raden om te beginnen met flossen. Vanaf een jaar of zeven kan je je kind zelf de tanden laten poetsen. Poets wel altijd nog na, totdat hij of zij een jaar of tien is. Het poetsen moet nu twee minuten duren. Let op: dat lijkt een eeuwigheid voor veel kinderen, dus help met het in de gaten houden van de tijd!

4. Drink water na het eten!

Het meeste voedsel dat baby’s krijgen is makkelijk van de tanden af te spoelen door water te drinken. Ook bij oudere kinderen (en volwassenen) werkt spoelen met water overigens toe. Leer je kind van jongs af aan om water te drinken na het eten. Overigens is water drinken dan geen vervanging meer voor het poetsen van de tanden. Bij jonge kinderen, die alleen nog maar melk krijgen, is spoelen met water vaak net zo goed als poetsen met een babytandenborstel. Maar vanaf het moment dat je gaat poetsen met tandpasta is dat poetsen echt effectiever dan water drinken. Zie het dus als extra mondverzorging en niet als poetsvervanger!

Reageer op artikel:
4x wist je dit al over de tanden van je kind?
Sluiten