4 tips voor veilige raamdecoratie in de kinderkamer

De babykamer is af! Het ledikantje staat klaar, de commode wacht en de schommelstoel staat al in de hoek. Kortom; je kindje mag komen, want je bent er klaar voor! Of toch niet? Er is iets dat nog weleens vergeten wordt bij de inrichting van de babykamer, terwijl het zeker geen onbelangrijk detail is. Wat hang jij voor de ramen van de kinderkamer? De juiste raamdecoratie vind je met behulp van deze vier tips!

1. Houd het veilig

Om maar meteen met een belangrijke tip te beginnen: let ook bij raamdecoratie op de veiligheid. Zo gauw je kind wat ouder is en kan kruipen of lopen, zal hij of zij ieder loshangend koordje proberen te grijpen. Wanneer je de touwtjes van de rolgordijnen los hebt hangen, kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. Zorg er daarom voor dat je gordijnen kindveilig zijn. Sommige gordijnen worden standaard met een dergelijke beveiliging geleverd. Bij andere moet je het zelf aanschaffen. Denk dan bijvoorbeeld aan een systeem waarmee je de touwtjes vast kan zetten aan het kozijn, waardoor ze buiten bereik van je kindje blijven. Let ook op de raamsluitingen. Zorg voor goede sloten op de kozijnen, zodat je kindje niet zelf het raam kan openen of, nog erger, eruit kan vallen.

2. Verduisterend of niet?

Het aanschaffen van de juiste gordijnen voor de babykamer kan nog best lastig zijn als je kindje nog niet geboren is. Sommige kindjes blijken namelijk het beste te slapen in een volledig donkere kamer, terwijl andere juist het liefst een (nacht)lampje aan hebben. Wat de voorkeur heeft van jouw kindje ontdek je natuurlijk pas ná de geboorte. Of de gordijnen kinderkamer verduisterend moeten zijn of niet, kan dus een lastige keuze zijn. Een oplossing kan zijn om toch te kiezen voor een verduisterende variant, zoals een plisségordijn of overgordijn van verduisterende stof. Met een lampje maak je de kamer als het nodig is namelijk eenvoudig wat lichter, terwijl het een stuk lastiger zal zijn om de kamer donkerder te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vader met baby voor raam

3. Meet goed

Heb je geen idee wat de afmetingen van het raam zijn waarvoor je gordijnen wilt aanschaffen? Tip: wacht dan met het plaatsen van een bestelling! Kijk eerst na wat de exacte maten zijn en schaf op basis van die gegevens de juiste hoeveelheid stof aan. Het laatste dat je wilt is dat er na het ophangen van de gordijnen opeens nog een kier onder of boven te zitten. Daarmee gaat het effect volledig verloren, zeker wanneer je voor verduisterend materiaal hebt gekozen. Het is daarom echt aan te raden om wat extra tijd te besteden aan het uitmeten en laat bij voorkeur een professional uitrekenen wat de juiste maten zijn voor de raamdecoratie De tijd en moeite die dat kost zal het echt waard blijken te zijn.

4. Pas je aan aan de omstandigheden

Heeft de babykamer een schuin dak, met daarin een schuin dakraam? Dan heeft het weinig zin om te dromen van prachtige hangende gordijnen voor dat raam. Je vindt de ideale raamdecoratie alleen wanneer je weet wat past in de situatie. Houd daarbij rekening met de indeling van de kamer. Wil je graag gordijnen tot op de grond, maar plaats je het ledikantje voor het raam? Dan is het de vraag of lange gordijnen handig zijn. Een rolgordijn is dan waarschijnlijk praktischer, omdat je deze vanaf de zijkant naar beneden en omhoog kan trekken. Daarnaast weet je dan ook zeker dat het gordijn niet in het ledikantje kan komen te hangen, waardoor je potentieel gevaarlijke situaties voorkomt. Wanneer je je gordijnen uitkiest op basis van de situatie zal je uiteindelijk het mooiste en veiligste resultaat krijgen. Met een beetje geluk heb je door deze tip dan raamdecoratie die jarenlang mee kan!

Reageer op artikel:
4 tips voor veilige raamdecoratie in de kinderkamer
Sluiten