Petra
Petra Zwangerschap 23 Dec 2022

4 tips voor een gezonde zwangerschap 

Tijdens een zwangerschap is het zeer belangrijk goed te letten op je gezondheid. Naast je eigen lichaam, moet je immers ook zorgen voor een groeiende baby. Zo kun je ervoor zorgen dat je kindje zo gezond mogelijk ter wereld komt. Wil je weten hoe je het beste gezond kan blijven tijdens je zwangerschap? Lees dan even verder.

Let goed op wat je eet

Nu je eet voor twee, of misschien wel meer, is het goed om te weten wat je allemaal kunt eten. Zeker als je graag uit eten in gaat in een leuk restaurant. Het goede nieuws is dat je nog veel lekkere dingen mag eten. Tijdens een zwangerschap wordt zelfs aangeraden circa 300 calorieën meer te eten dan normaal. Let er echter wel op dat je gezond en gevarieerd eet, en raadpleeg een dokter als je hier nog vragen over hebt. Maar wat is nu het beste om te bestellen als je het menu van een restaurant voor je hebt? Als je normaal een wijntje besteld, is het verstandig dit te vervangen door water. Bestel daarnaast eten dat rijk is aan de volgende voedingsstoffen: koolhydraten, mineralen, vetten, groente, fruit en eiwitrijk voedsel zoals mager vlees, eieren en zuivel.

Blijf in beweging

Als je al veel sport voor je zwangerschap, kun je ook erna gewoon blijven bewegen. Let er wel op dat je aanpassingen moet maken naarmate de zwangerschap bevordert. Maar dit hoeft niet altijd erg te zijn: een wandeling in het park kan even mooi zijn en goed vallen als hardlopen. Ook als je bij een sportschool Tilburg zit, is het niet nodig het lidmaatschap op te zeggen als je zwanger bent. Er zijn genoeg oefeningen beschikbaar om gezond en fit te blijven. Een zwangerschap kan zelfs een goede reden zijn om te beginnen bij een sportschool zoals Basic-Fit. Doe dit wel altijd in overleg met een specialist, zodat het sporten in goede banen wordt geleid.

Gebruik supplementen

Gebruik supplementen

Het slikken van bepaalde supplementen helpt de zwangerschap zo probleemloos mogelijk te maken. Het wordt aangeraden dagelijks 400 microgram extra foliumzuur tot je te nemen: dit kan tot aan de 10e week van de zwangerschap om de baby te beschermen tegen condities zoals een open ruggetje. Daarnaast is het belangrijk om 10 microgram extra vitamine D te slikken. Dit helpt met het versterken van de botten, voor zowel jou als je baby.

Ontspan en verwen jezelf

Langdurige stress is slecht voor het immuunsysteem. Maak daarom gebruik van de zwangerschap om wat leuke en ontspannende dingen te doen. Het is een ideale tijd om naar de film of theatervoorstelling te gaan. Het is een ideale mogelijkheid om een aantal ontspannende activiteiten van je bucketlist te doen. Vermijd hierbij wel stressvolle activiteiten, zeker als je al in een verder stadia van de zwangerschap zit. 

Reageer op artikel:
4 tips voor een gezonde zwangerschap 
Sluiten