Petra
Petra Gezondheid baby 2 Sep 2019

4 nerveus makende maar heel normale babykwaaltjes

Jonge ouder zijn is doodvermoeiend. En niet alleen door de gebroken nachten! Je kan zo in paniek raken wanneer je kleintje niet in orde lijkt, terwijl je geen idee hebt wat er aan de hand is. Hierbij vier babykwaaltjes, waar je zenuwachtig van kan worden maar die er gewoon bij horen!

1. Stopt hij ooit met huilen?

Het is natuurlijk geen nieuws dat baby’s huilen. Maar wanneer het jouw baby’tje is dat urenlang aan het huilen is, vraag je jezelf toch af of er wat ernstigs aan de hand is. Babet (32): “In de eerste drie maanden na de geboorte werd Javi elke nacht om een uur of drie krijsend wakker. Zelfs wanneer hij vlak daarvoor nog een voeding had gehad. Hij hield pas op met huilen wanneer ik hem in m’n armen hield. Maar het duurde vaak wel een uur voordat hij weer in slaap viel. Het was slopend en tegelijkertijd maakte ik me ook nog eens heel veel zorgen. Stel dat er echt iets mis was?”

Rustiger na 3 maanden

Babykwaaltjes kunnen verontrustend zijn. Moet jouw kindje ook veel huilen en dan vooral aan het eind van de middag of het begin van de avond? Weet dan dat jouw kleintje echt niet de enige is. Veel baby’s zijn in deze periode van de dag onrustig, snel geïrriteerd of hangerig. Vaak ontstaat het huilen ergens in de eerste twee maanden na de geboorte, wordt het gedurende die tweede maand steeds erger en, net als je denkt dat het niet meer goed komt, stopt het na een maand of drie. Natuurlijk is dat prettig om te weten, maar tegelijkertijd zijn die huilbuien naar en onhandig. Probeer de ernstigste huilbuien te voorkomen door je baby voldoende dutjes te laten doen. Een oververmoeide baby is een huilende baby! Heb je alles al geprobeerd om je kindje rustig te laten worden? Neem hem dan mee naar buiten. Die buitenlucht heeft vaak een wonderbaarlijk rustgevend effect, ook bij babykwaaltjes.

Huilen door krampjes

Heb je het idee dat je kindje huilt omdat het pijn heeft? In sommige gevallen kunnen krampjes inderdaad de oorzaak zijn van het verdriet van je kind. De huilbuien kunnen hierdoor nog intenser zijn. Maar of het nu wel of niet door de krampjes komt: wat helpt bij een huilende baby zonder krampjes, helpt ook bij een huilende baby mét. Wordt het je allemaal even te veel? Bedenk dan dat dit tijdelijk is. Je baby zal binnenkort echt minder gaan huilen. Hou vol!

2. Is zoveel spugen wel normaal?

Wat je verwacht: je laat je kindje boeren na een voeding, en met het boertje komt ook een handjevol melk mee. Wat er in werkelijkheid kan gebeuren: je kindje hikt en boert en spuugt vervolgens alles wat hij net naar binnen heeft gewerkt met een grote boog over de vloer. Dit start meestal direct na de geboorte en is het ergste rond de leeftijd van drie maanden. Geen wonder dat je je afvraagt of je kindje wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer het zulke grote hoeveelheden melk uitspuugt. Toch gaat het in dit geval niet om de hoeveelheid, zeggen experts. Zo lang je baby goed groeit en tevreden lijkt maakt het niet uit of ze veel of weinig spuugt. Daarnaast lijkt het vaak alsof er enorme hoeveelheden uitgespuugd worden en over de bank of de vloer gaan. Maar wanneer die uitgespuugde hoeveelheid opgemeten zou worden, zou je ontdekken dat het minder is dan het lijkt.

Wanneer spugen een probleem is

In het geval van ernstig spugen kan er overigens wel een achterliggende oorzaak zijn, zoals reflux. Let op de volgende signalen:
– Het lijkt alsof je kind pijn heeft tijdens het spugen, of vlak daarvoor;
– Je kindje groeit niet goed;
– Je baby heeft steeds last van ademhalingsproblemen of longontsteking.
In alle andere gevallen geldt: vertrouw erop dat deze fase ook weer voorbij gaat. Wanneer je kindje een maand of zes is, zal hij of zij hier overheen gegroeid zijn. Het is helaas een van de babykwaaltjes die erbij horen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachende baby op buik

3. Heeft mijn kindje last van verstopping?

Dit is de realiteit in de eerste weken na de geboorte: je loopt af en aan met vieze en schone luiers. Het lijkt wel alsof je niets anders doet dan verschonen. Zes plas- en zes poepluiers per dag zijn geen uitzondering. Maar na een paar weken kan dat veranderen. Britt (27): “Toen Liv 6 maanden oud was, had ze in plaats van vier poepluiers per dag opeens nog maar één poepluier per week! Ik dacht echt dat er iets helemaal mis was, terwijl Liv nergens last van leek te hebben.” Experts zeggen dat een onregelmatige stoelgang meestal niet iets is om je zorgen over te maken. Veel baby’s gaan wanneer ze ongeveer een maand oud zijn ook opeens minder poepen. Dat komt doordat de darmbewegingen rustiger worden. Zo lang de poep die er wel uitkomt zacht is, is dat geen enkel probleem.

Wanneer is het niet goed?

Als je kindje huilt of schreeuwt als hij of zij probeert te poepen en de poep hard is, is er wél sprake van verstopping. Dan is het goed om te overleggen met je (huis)arts. Wat oudere baby’s kun je dan bijvoorbeeld pruimen geven, om de stoelgang te stimuleren. Zo kun je bepaalde babykwaaltjes op natuurlijke wijze oplossen.

4. Waarom wil mijn kindje geen vast voedsel?

Het eerste hapje vaste voeding is een belangrijke mijlpaal in het eerste jaar van je baby. Maar dat eerste hapje gaat echt niet altijd even makkelijk. Sommige baby’s eten alles, terwijl andere baby’s bijna niets willen proeven. Het kan best lastig zijn om door te zetten met het aanbieden van lepels vol havermout of wortel, wanneer je weet dat het meeste toch op de vloer belandt. Het advies is toch om rustig te blijven proberen. Maak je je zorgen dat je kind onvoldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt? Dat hoeft echt niet. Uit cijfers blijkt dat baby’s jonger dan een jaar in principe al de nodige voedingsstoffen nog uit borst- of flesvoeding kunnen halen. Heeft je kindje dus echt nog geen interesse in vaste voeding? Wacht gerust nog even! Als je kindje voedsel gaat associëren met een boze, geïrriteerde moeder, wordt het er echt niet beter op! Wil je kindje iets niet? Dring niet te veel aan, maar probeer het een paar uur later nog eens. Dit is een van die babykwaaltjes die meestal vanzelf verdwijnt.

Reageer op artikel:
4 nerveus makende maar heel normale babykwaaltjes
Sluiten