4 klussen die je beter kan laten liggen als je zwanger bent

Wanneer je zwanger bent zijn er een aantal klussen die je beter kunt laten liggen. Dat kan om verschillende redenen zijn: het is te zwaar, er komen gevaarlijke stoffen bij vrij of er liggen ongelukjes op de loer. In dit artikel vind je vier dingen die je wanneer je zwanger bent beter aan iemand anders over kan laten.

1. Kijk uit met verven

Kleine stukjes, zoals een plint of een muurdeel kunnen weinig kwaad tijdens de zwangerschap. Mocht je dit willen doen, ga dan wel voor verf op waterbasis. Het enige wat vervliegt van deze verf is water en dat is natuurlijk niet erg. Zorg wel dat je altijd goed blijft ventileren. Wat je beter niet kan doen is verven met verf op terpentine basis. Wat hiervan vervliegt zijn giftige stoffen en dat is slecht voor je gezondheid. Sommige sites beweren dat het zelfs de gezondheid van je baby kan aantasten, maar hier is geen bewijs voor. Blijf om het zekere voor het onzekere te nemen altijd uit de buurt van ruimtes die worden geverfd met verf op terpentine basis. Na 2 weken is de verf volledig uitgehard en zijn ook alle stoffen weg.

2. Vermijd knieënklussen

Alle klussen waarbij je een lange tijd gehurkt of op je knieën moet zitten zijn niet verstandig om te doen tijdens je zwangerschap. Het gaat hier om de zware klussen, zoals bestraten, vloeren leggen en voegen. Maar zeker ook om de kleinere dingen, zoals onkruid wieden, de klimop van het hekwerk knippen of de hoekjes in de badkamer schoonmaken. Deze kosten opeens veel meer energie en het kan voor een zwangere vrouw ook nog eens veel rugpijn opleveren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

poes ligt op de rug

3. Kijk uit met schoonmaakmiddelen

Natuurlijk kan je tijdens je zwangerschap gewoon schoonmaken, maar je moet wel extra uitkijken met sommige schoonmaakmiddelen. Zo is het niet goed om bleek met bijvoorbeeld ammonia te mixen, omdat hierbij een chemische reactie ontstaat. Kijk in het algemeen uit met zwaar chemische schoonmaakmiddelen en wijk liever uit naar soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Vermijd schoonmaakklusjes waarbij je ergens op moet staan, een ladder mag er heel stabiel uit zien, maar een ongelukje zin in een klein hoekje.

4. Verschoon de kattenbak niet zelf

Dit klinkt misschien overdreven, maar als je zwanger bent kan je beter het verschonen van de kattenbak aan je partner overlaten. Het komt vaak voor dat de uitwerpselen van katten parasieten bevatten die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Toxoplasmose is een infectieziekte die voor volwassenen normaal gesproken niet gevaarlijk is, maar voor je ongeboren kindje misschien wel! Het kan afwijkingen veroorzaken en vroeg in de zwangerschap zelfs een miskraam. Het is dus echt belangrijk om deze klus op iemand anders af te schuiven!

Reageer op artikel:
4 klussen die je beter kan laten liggen als je zwanger bent
Sluiten