Petra
Petra Opvoeding 28 Nov 2018

3 Tips om je kinderen spelenderwijs energie te laten besparen

Vind je het belangrijk dat jouw kinderen leren hoe zij energie kunnen besparen? Wil je hen energiebewust opvoeden? Dan kan deze bewustwording op verschillende manieren worden meegegeven. Spelenderwijs kan je kinderen leren hoe je energie kunt besparen in en rondom het huis. Kies de manier die goed aansluit bij jouw opvoedstijl zodat je jouw kennis en ervaring op een natuurlijke manier aan hen over kunt brengen. Veel succes én plezier!

1. Een spreekbeurt maken over energie

Kinderen krijgen de kans om verschillende spreekbeurten te geven op school. Mocht het moment daar zijn dat jouw kind een onderwerp moet noemen, dan kan je hem of haar inspireren om de spreekbeurt te houden over energie. Op deze manier kan jouw kind onderzoeken wat energie precies is, hoe we energie thuis gebruiken én op welke manier we energie kunnen besparen. Daarnaast is het ook erg leuk om te vertellen welke impact energie besparen kan hebben, waarbij het kind feitjes en cijfers kan noemen. Op deze manier stimuleer je jouw kind om op onderzoek uit te gaan en energiebewuste tips te delen in de klas die direct thuis (en op school) toegepast kunnen worden. Met elkaar kunnen we deze kennis verder verspreiden én in de praktijk brengen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw met trui

2. Doe mee met Warmetruiendag en deel jouw energiebesparingssuccessen

Elk jaar gaan we in Nederland met elkaar energieverspilling te lijf op Warmetruiendag. Heb jij al een keer meegedaan met dit initiatief? Door de verwarming lager te zetten, besparen we een hoop energie. Om toch warm te blijven, kan je een lekkere trui aantrekken. Niet alleen op deze speciale dag is het goed om je bewust te worden van verschillende manieren om de verwarming lager (of uit) te zetten, ook op andere dagen kan je elkaar uitdagen hiermee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld met de kids na hoe je vaker energiebesparingen door kunt voeren en daag elkaar uit om met de leukste initiatieven te komen! Wie komt er met creatieve oplossingen?

3. Meten = weten

In huis kan je meten hoeveel energie je verbruikt. Als je het wekelijks bij probeert te houden, dan kan je met het gezin bekijken hoe je het energieverbruik laag kunt houden. Door er een wedstrijdelement aan te hangen om wekelijks lager uit te komen dan de vorige keer, stimuleer je energiebewust gedrag. Ook kan je vertellen op welke manieren je in huis afgelopen week energie hebt verbruikt en met elkaar brainstormen hoe je het de volgende week kunt minderen. Spreek elkaar bijvoorbeeld aan op het sneller uitzetten van de verwarming als de ruimte warm is of het aantrekken van warmere kleding bij koudere temperaturen. Besparen op energieverbruik om warm water te creëren zou ook een leuke uitdaging kunnen zijn. Door het wedstrijdelement ontstaat er een extra motivatieboost om er een succes van te maken.

Maak met elkaar van de wereld een mooiere plek

Energiebewust opvoeden is meer dan alleen een duurzame levensstijl meegeven. Je laat zien als ouders dat je het belangrijk vindt om de wereld goed achter te laten voor volgende generaties. Je bent met elkaar toekomstgericht én hoopvol bezig. Samen maak je van de omgeving een fijnere plek en dat komt tot uiting op verschillende momenten. Bijvoorbeeld door aandacht voor elkaar te hebben, elkaar te ondersteunen waar nodig en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoe mooi is het om deze lessen aan de kids mee te geven? Geniet van het proces, de ene dag gaat het vast beter dan de andere keer maar elke stap in de goede richting telt.

Reageer op artikel:
3 Tips om je kinderen spelenderwijs energie te laten besparen
Sluiten