3 redenen waarom kinderen liever niet in het donker slapen

Het naar bed gaan ritueel is natuurlijk bij iedereen verschillend, maar vaak wel gezellig. Samen een boekje lezen, totdat het is tijd om te gaan slapen. Overdag zijn ze vol energie aan het rondrennen en zich voor aan het doen als stoere piraat, ongrijpbare ninja of machtige prinses, maar toch blijft altijd een beetje een spannend moment. Want kinderen kijken er meestal niet naar uit om in een donkere kamer achter te blijven om te gaan slapen. Veel kinderen slapen daarom ’s nachts het liefst met een lampje aan, maar waarom is dat eigenlijk? Hun angst voor het donker is zo gek nog niet. Want het donker zit natuurlijk vol met het onbekende. Hieronder lees je 3 redenen waarom kinderen liever niet in het donker slapen.

Angst en eenzaamheid

Voor veel kinderen wordt het donker geassocieerd met allerlei enge dingen, zoals monsters en spoken. In het donker slapen betekent dus ook volledig afgesloten zijn van hun geruststellende omgeving én de aanwezigheid van hun ouders. Ook associëren kinderen het donker met de nacht, een periode waarin iedereen ligt te slapen. En dat kan kinderen het gevoel geven alsof ze afgesloten en alleen zijn. Het idee dat zij op dat moment de enige wakkere wezentjes zijn in deze grote wereld. Die gedachte kan best verontrustend zijn en is ook een van de redenen dat kinderen midden in de nacht vaak toch liever bij hun ouders in bed kruipen. Het licht ’s nachts aanlaten geeft hun gelukkig ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Let alleen wel op dat je je kinderen niet in felle verlichting laat slapen, want dat creëert namelijk ook onrust. Daarom kun je het beste dimbare ledlampen kopen en deze zachtjes aanlaten.

Angst en eenzaamheid

Oriëntatie

Omdat je in het donker niet goed kan zien wat er om je heen is en wat er allemaal gebeurd, kan hun fantasie ze soms naar enge plekken brengen. Daarnaast kan het donker ook verwarrend zijn, want de angst dat ze niet weten waar ze zijn of naartoe moeten als er iets engs gebeurd, is niet echt geruststellend. Het is veel fijner voor kinderen om hun bekende kamer te zien en ook de deur. Om dezelfde reden is het vaak ook zo dat kinderen het liefst slapen met de deur open of willen dat de deur op een kier blijft.

Overbelasting van de zintuigen

Overdag zijn al je zintuigen ontzettend actief. Je ziet, hoort, ruikt en proeft van alles. In het donker is dat natuurlijk anders. En voor sommige kinderen kan het slapen in een donkere kamer dan ook overweldigend zijn voor hun zintuigen. Want als je niks kan zien, worden zintuigen zoals je hoor en reukvermogen sterker. Vreemde geluiden worden intenser en kunnen heel beangstigend zijn. Daardoor kunnen kinderen zich onrustig voelen en zijn ze niet op hun gemak, waardoor het rustig in slaap komen een stuk lastiger wordt.

Wat kan je doen?

Er zijn gelukkig een paar dingen die je als ouders kan doen om de angsten van je kindje te verlichten. Je kan een zacht nachtlampje laten branden in de kamer, zodat er nog iets van verlichting is. Of het licht op de gang laten branden, met de deur op een kier. Probeer ook uit te leggen dat eventuele monsters onder het bed niet echt zijn en dat ze helemaal veilig zijn in hun eigen kamertje. Met een beetje geruststelling en wat creativiteit kun je je kind helpen om wat meer zelfvertrouwen te krijgen en de angsten voor het donker te overwinnen. Zodat ze ook als ninja of prinses naar dromenland kunnen gaan!

Reageer op artikel:
3 redenen waarom kinderen liever niet in het donker slapen
Sluiten