28 weken zwanger – wat doe je tegen harde buiken?

Als je 28 weken zwanger bent, ben je in het laatste trimester bent beland. Je hebt dus nog maar maximaal 14 weken te gaan, al zal je vaak al eerder je kindje in je armen mogen sluiten. Het is tijd om je in deze laatste fase te focussen op de belangrijke zaken om het kindje een warm welkom te geven. Maar wat staat je in week 28 te wachten?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Ogen open en duimzuigen

In week 28 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.

  • Gewicht: 950 gram
  • Lengte: 36 centimeter

Het spreekt voor zich dat de baby zich elke week meer en meer ontwikkelt en dat betekent dat je baby na elke week steeds meer handelingen kan verrichten. Zoals je in week 27 hebt kunnen zien, kon de baby toen zijn ogen openen en al kijken in de baarmoeder. Daarnaast kon de baby toen ook al op zijn vingers zuigen. In deze week zal je baby steeds beter kunnen ademhalen en je zal merken dat hij of zij af en toe de hik heeft. Je buik beweegt mee met de hik van je kleine, wat natuurlijk erg leuk is om te zien.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Van kraakbeen naar bot

De baby begint zicht steeds meer te vormen tot een echt kindje. Zijn of haar hoofdje is wat groter en is meer in verhouding met de rest van het lichaam. Het kraakbeen van de baby verandert nu stap voor stap in bot, al zal het wel een paar weken nog duren voordat dit echt compleet is. De schedel zal wel heel zacht blijven, zodat de baby er straks bij de bevalling er makkelijk uit kan komen. Vanaf week 28 van de zwangerschap zal ook langzaam het donslaagje op de babyhuid weer verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt huidsmeer. Dit huidsmeer is een soort olie, die voorkomt dat het huidje van de kleine uitdroogt.

Verder zal in deze week zal ook de smaakzin van je kleine zich verder ontwikkelen. Je baby kan nu daadwerkelijk de smaken proeven die jij eet. Het vruchtwater wat de baby namelijk binnen krijgt zal namelijk de smaak hebben van alles wat jij binnen krijgt.

Last van nachtmerries

Wanneer je 28 weken zwanger bent, neemt de kans op nachtmerries helaas toe. Doordat je zo licht slaapt, kan je je dromen makkelijk herinneren. Je zal merken dat je de engste dromen krijgt en wakker schrikt. Het is dan belangrijk om rustig te blijven en iets te drinken. Jij bent niet de enige die zal dromen, het kindje namelijk ook. Hopelijk zullen de enge dromen snel weg zijn en zal je weer van een goede nachtrust kunnen genieten. Je hebt je slaap hard nodig!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

28 weken zwanger

Sporten met een dikke buik

Je buik wordt natuurlijk ook steeds groter. Rond week 28 van de zwangerschap ligt je baarmoederrand al zo’n 8 centimeter boven je navel. Waarschijnlijk merk je dat, doordat je steeds meer last krijgt van kortademigheid. Dit zul je merken als je te snel de trap oploopt, of je teveel inspant tijdens het sporten. Daarom is het beter om in deze periode van de zwangerschap te kiezen voor minder inspannende sporten. Ga baantjes trekken in het zwembad, of ga lekker wandelen in het bos. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je in beweging blijft. Het kan nu heel aantrekkelijk lijken om gewoon rustig op de bank te gaan zitten. En rust is goed, maar je lichaam heeft ook echt baat bij beweging. Hoe beter je conditie is, hoe makkelijker je de zwangerschap en bevalling zal kunnen doorstaan!

Klachten in week 28 van je zwangerschap

Ook als je 28 weken zwanger bent zijn er allerlei symptomen en klachtjes waar je last van zou kunnen hebben. Hoeveel last je hebt is per vrouw verschillend. Met een beetje geluk ga jij stralend de zwangerschap door. Helaas heeft niet iedere vrouw dat geluk. Als je pech hebt heb je last van zo’n beetje iedere klacht waar je last van zou kunnen hebben. Dat zal de zwangerschap er niet makkelijker op maken. Houd in het achterhoofd dat al die klachten gelukkig maar tijdelijk zijn en dat ze er zijn voor een goed doel: de geboorte van jouw kleintje! Over een paar weken houd je je kindje in je armen en trekken al die klachten vanzelf weer weg. Dus houd nog even vol!

28 weken zwanger en bang voor de bevalling

Voordat je je kleine in je armen kan houden, vindt er nog een grote gebeurtenis plaats: de bevalling. Die bevalling komt steeds dichterbij. Dit idee maakt sommige vrouwen angstig. Zeker wanneer je zwanger bent van je eerste, kan nadenken over de bevalling je erg zenuwachtig maken. Daarbij hoor je om je eens misschien ook nog eens de meest verschrikkelijke verhalen over zwangerschappen en bevallingen. Die verhalen kunnen je nog angstiger maken. Ben je erg bang? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen door hun kennis en ervaring waarschijnlijk al een stuk angst bij je weg kunnen nemen. Probeer je daarnaast zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een zwangerschapscursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je hoe een bevalling verloopt en leer je ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling enorm kunnen helpen.

Het gewicht van jou en je baby

Zoals al tijdens de gehele zwangerschap, zal de verloskundige ook in week 28 blijven letten op het gewicht van jou en je baby. Lijkt je baby te licht te zijn? Dan is de kans groot dat de verloskundige je adviseert om rust te houden, zodat je kleintje jouw energie optimaal kan gebruiken. Ben je zelf nog niet zoveel aangekomen? Wanneer je kindje wel op gewicht is, hoeft dit niet zo’n probleem te zijn. Het kan echter zo zijn dat al jouw energie naar je baby gaat, waardoor je eigen lichaam niet voldoende voedingsstoffen meer binnenkrijgt. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat je afvalt in plaats van aankomt. Ook wanneer dit gebeurt, zal de verloskundige je hoogstwaarschijnlijk adviseren rust te houden, zodat je zelf zo min mogelijk energie nodig hebt. Daarnaast zal je voedingspatroon onder de loep genomen worden. Dit laatste gebeurt ook wanneer je teveel bent aangekomen. Overigens kan de toename in gewicht dan ook (gedeeltelijk) komen doordat je lichaam teveel vocht vasthoudt. De verloskundige zal dan onder andere adviseren meer te drinken en meer te bewegen. Ook zal via echo de groei van je kindje goed in de gaten worden gehouden.

Buikpijn en harde buiken

Ook als je 28 weken zwanger bent kun je last houden of krijgen van buikpijn en harde buiken. De bevalling komt steeds dichterbij en vaak dienen de harde buiken als voorbereiding voor de bevalling. Toch blijft ook deze week gelden dat je het beste kunt overleggen met je verloskundige als je erg veel last hebt van harde buiken. Het kan namelijk ook een signaal zijn van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen. Ook voor buikpijn geldt dat het een klacht is die eigenlijk gewoon hoort bij een zwangerschap. Je baarmoeder groeit en drukt op je organen, terwijl je darmen minder goed werken door de zwangerschapshormonen. Geen wonder dat je af en toe last van je buik kunt hebben! Heb je last van een scherpe of lang aanhoudende buikpijn? Neem ook in dat geval contact op met een deskundige. Zeker wanneer je daarbij last krijgt van bloedverlies is het belangrijk dat gecontroleerd wordt of alles nog goed gaat.

Doen als je 28 weken zwanger bent: starten met de zwangerschapscursus

Heb je je opgegeven voor een zwangerschapscursus? Dan zul als je rond de 28 weken zwanger bent de eerste bijeenkomst hebben. De cursus zal je voorbereiden op het laatste trimester van je zwangerschap en op de bevalling. Een leuke bijkomstigheid is dat je op de cursus vrouwen ontmoet die nu hetzelfde meemaken als jij. Het delen van ervaringen kan veel steun geven. En wie weet houd je er een paar mooie vriendschappen aan over!

Meer weten? Lees over 27 weken of 29 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
28 weken zwanger – wat doe je tegen harde buiken?
Sluiten