25 weken zwanger – moe van al die harde buiken?

25 weken zwanger? Dan is de kans groot dat de zwangerschapskwaaltjes tijdelijk wat verminderen. Dat is natuurlijk erg prettig, dus geniet ervan zolang als het duurt! De verloskundige of gynaecoloog zal je vragen om wat vaker op controle te komen om te bekijken of alles goed gaat. Je hebt nog 3 weken tot het einde van dit trimester, je hebt dan twee derde van je zwangerschap erop zitten. Wat staat er deze week te gebeuren met je baby en met jou? Lees het hier!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Een echte baby

In deze week staat er weer veel te gebeuren met je baby. Ten eerste even een overzicht van het gewicht en de lengte:

  • Gewicht: 650 gram
  • Lengte: 33 centimeter

Tot aan week 25 van de zwangerschap is het huidje van je baby doorzichtig. In deze week verandert het echter. Je baby zal nu een schattig roze huid krijgen. De bloedvaten, die haarvaten worden genoemd, zijn zich namelijk aan het ontwikkelen en worden gevuld. Vanaf deze week begint je baby dus ook steeds meer op een baby te lijken.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Minder ruimte in de baarmoeder

De baby wordt steeds groter en groter en waardoor de ruimte in de baarmoeder steeds minder wordt. Echt lekker rondzwemmen zit er niet meer in, door die beperkte ruimte. Daarnaast kan het zo zijn dat de ene dag of de ene week de baby met de hoofd boven ligt en de andere dag met zijn of haar hoofd beneden. Zijn of haar positie blijft de komende weken nog veranderen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby met het hoofdje naar beneden komt te liggen voor de bevalling. De verloskundige zal dit ook checken tijdens de controle. Ligt je baby nog niet in de juiste houding voor de bevalling? Maak je nu dan nog geen zorgen. De kleine heeft nog weken de tijd om in de juiste positie te komen!

In deze week zal je baby ook echt kunnen voelen, de tastzin is namelijk helemaal ontwikkeld. Je zal ook merken dat je baby kan reageren op geluiden van jou of je partner. Je zal ook merken dat het hart van je baby heel snel klopt, dit kan je zelfs horen als je bijvoorbeeld met een wc-rolletje of iets dergelijks tegen de buik gaat luisteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

25 weken zwanger

Smeer je buik in!

Door de groei van je baby zal jouw buik nu ook steeds groter worden. Dat zal best even wennen zijn! Kun jij je tenen nog zien als je naar beneden kijkt? Geniet daar nu dan nog even van, want dat zal niet lang meer duren. Door de groei van je buik kun je last krijgen van jeuk, doordat je huid steeds verder moet oprekken. Smeer je buik regelmatig (bijvoorbeeld dagelijks) in met olie om de huid zacht en soepel te houden. Of, nog leuker; laat je partner je buik insmeren. Met een beetje geluk voelt je partner opeens een voetje tegen z’n hand aan schoppen. Dat zijn momenten waar je met z’n drietjes flink van moet genieten.

Emotionele momenten

Met een beetje geluk gaat het op dit moment lichamelijk gezien prima met je. Het kan ook zijn dat je zwangerschap helaas niet zo vlekkeloos verloopt als dat je gehoopt had. Of het nu goed gaat of niet, zo’n zwangerschap is hoe dan ook een emotionele rollercoaster! Het is daarom niet verwonderlijk als je af en toe last hebt van bezorgde of negatieve gevoelens. Een kindje krijgen is een belangrijke gebeurtenis, die zorgt voor grote veranderingen. Daar horen onzekerheid en negatieve gedachten helaas ook bij. Maak je niet direct zorgen als jij daar ook last van hebt. Heb je langere tijd last van depressieve gedachten? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts. Hoe ingewikkeld zo’n zwangerschap ook kan zijn, het is wel van belang dat je er van kunt genieten. Als jij goed in je vel zit, zal je baby zich ook goed voelen. Wees daarom niet bang om je gedachten met iemand anders (vriend of professional) te bespreken.

Symptomen zwangerschap week 25

Ook in week 25 van je zwangerschap kun je last hebben van een aantal symptomen. Hieronder vind je een rijtje van symptomen waar veel vrouwen last van krijgen.

Harde buiken als je 25 weken zwanger bent

Je zal merken dat je als je 25 weken zwanger bent steeds vaker last gaat krijgen van een harde buik. Hoe dat komt? Dat komt doordat de spieren van de baarmoeder samen gaan trekken. Je lichaam “traint” als het ware nu al voor de bevalling die eraan gaat komen. Dit is namelijk een voorbereiding op de weeën. Je zal niet alleen een harde buik krijgen door deze training van het lichaam, maar ook wanneer je je teveel  inspant. Het is verstandig om niet al te veel in te spannen, omdat dit niet goed is voor de groei van je baby. Neem dus op tijd rust als je last hebt van harde buiken.

Hoeveel ben jij aangekomen?

Als je controle hebt wanneer je 25 weken zwanger bent, zal je verloskundige jou ook weer op de weegschaal zetten. De vraag is hoeveel je nu bent aangekomen. Aan de hand van de toename van je gewicht kan bekeken worden of de zwangerschap wat dat betreft wel op schema loopt. Je zal nu ruim 5 kilo aangekomen moeten zijn. Ben je veel meer aangekomen dan dat? Dan zal de verloskundige met je je eetpatroon bespreken. Teveel gewichtstoename kan ook ontstaan doordat je lichaam veel vocht vasthoudt. Dan is het erg belangrijk om veel te blijven drinken en bewegen. Het kan ook zijn dat je juist te weinig in gewicht bent toegenomen. De verloskundige kan met behulp van een echo meten hoe groot je kindje nu is. Lijkt je kindje nu op gewicht? Dan hoeft een geringe gewichtstoename niet direct een probleem te zijn. Maar ook wanneer je te weinig bent aangekomen zal de verloskundige met jou je eetpatroon doornemen. Het is namelijk van groot belang dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, omdat je baby daar ook zijn of haar energie uit moet halen!

Hoe groot is jouw buik?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de grootte van je buik zegt weinig tot niets over de grootte van je baby. In week 25 van de zwangerschap is het aannemelijk dat je buik begint op te vallen. Hierdoor gaan mensen ook vragen stellen. De vraag hoeveel weken of hoeveel maanden je zwanger bent zal dan vaak gesteld worden. 25 weken staat gelijk aan ruim 6 maanden zwangerschap. Maar let op: met deze rekenmethode gaan ze ervan uit dat je uiteindelijk zo’n 10 maanden (dat is 40 weken) zwanger bent, omdat er geteld wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Om verwarring te voorkomen benoemen veel mensen daarom het aantal weken en niet het aantal maanden. Vanaf het moment dat je buik echt zichtbaar wordt zul je ook veel (gevraagd en ongevraagd) advies krijgen over je zwangerschap. Zo kan de een opmerken dat je buik wel erg klein is, of zegt een ander dat je wel erg veel lijkt te zijn aangekomen. Trek je van deze opmerkingen niet teveel aan. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf en je baby te zorgen. Twijfel je erover of iets wel of niet goed is? Vraag het aan de verloskundige en laat je niet gek maken door al die verschillende verhalen die je van anderen hoort.

Doen als je 25 weken zwanger bent: haring happen!

Het is in de hele zwangerschap belangrijk om veel vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar vooral vanaf deze week. Om ervoor te zorgen dat je baby zich goed ontwikkeld (met name zijn of haar hersenen), zal je veel omega vetzuren binnen moeten krijgen. Zoals je misschien wel weet zitten die vooral in vis of visolie. Vis is dan ook belangrijk om te eten tijdens je zwangerschap. Er wordt aangeraden om minimaal twee maal per week vis te eten.

Welke vis kan je het beste eten?

  • Haring;
  • Paling;
  • Makreel;
  • Zalm;
  • Sardines

Het eten van rauwe en gerookte vis wordt overigens door sommige deskundigen afgeraden. Maar een lekker stukje goed gebakken vette vis is gezond en veilig te eten.

Verder lezen? Lees meer over 24 weken of 26 weken zwangerschap.

Let op: Wil je nog lekker even op vakantie? Vliegen zit er niet meer bij iedere vliegmaatschappij in!

Reageer op artikel:
25 weken zwanger – moe van al die harde buiken?
Sluiten