23 weken zwanger – je buik en je gewicht

23 weken zwanger? Momenteel heb je geen last meer van de kwaaltjes die je de eerste maanden hebt gehad, maar helaas zullen daar inmiddels wel weer nieuwe kwaaltjes voor in de plaats zijn gekomen. Probeer zoveel mogelijk te genieten van je zwangerschap en neem vooral voldoende rust. In week 23 van je zwangerschap staat er weer het een en ander te gebeuren. Zowel jij als jouw baby gaan deze week wat veranderingen doormaken. Welke veranderingen dat zijn? Dat lees je hieronder!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Groei van het lichaam

Je baby ontwikkelt zich ook in week 23 van je zwangerschap weer rustig verder.

  • Gewicht: 500 gram
  • Lengte: 29 centimeter

De baby krijgt nu steeds meer de vorm van een pasgeboren kind. Vergeleken met week 20 is er alweer ontzettend veel veranderd. Het hoofdje groeide eerst veel meer dan het lichaam, maar dat begint nu minder te worden. Het lichaam begint nu te groeien en zal uiteindelijk bijna dezelfde verhouding krijgen als een baby die geboren wordt. Daarnaast is het nu voor de baby ook mogelijk om adem te halen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als wanneer de baby geboren is. De baby zal nu namelijk vruchtwater in- en uitademen. Dit proces zorgt ervoor dat de baby alvast oefent voor als hij of zij geboren wordt.

In deze week is het ook belangrijk om te letten op het soort geluid dat je vaak beluistert. De baby kan namelijk horen wat je luistert en na de geboorte kan je ditzelfde deuntje gebruiken om de baby rustig te maken. Daarnaast zal de baby ook kunnen merken dat je aan het bewegen bent.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Tijd om te shoppen!

Draag je nog steeds de kleren die je al droeg voordat je zwanger was? Dan is de kans groot dat je als je 23 weken zwanger bent echt begint te merken dat die kleren niet meer passen. Een goed moment om op zoek te gaan naar zwangerschapskleding! Er is wat betreft zwangerschapskleding tegenwoordig heel veel keus. Ga op zoek naar kleding die niet knelt en waar jij jezelf lekker in voelt. Zelfs met een klein budget kun je nog prima op zoek naar mooie zwangerschapskleding, zowel nieuw als tweedehands. Met een leuke tricot tuniek op een (thermo)legging kom je al een heel eind. Heb je al zulke jurkjes of tunieken, dan kun je deze waarschijnlijk de hele zwangerschap nog dragen. Let er dan wel op dat de kans groot is dat deze kledingstukken zich naar je buik zullen vormen. Na de zwangerschap, als je buik weer verdwenen is, zal deze kleding dus wel aan vervanging toe zijn.

Klachten en kwaaltjes in week 23 van je zwangerschap

In deze week zal je merken dat je last krijgt van verschillende kwaaltjes. Het zijn geen erge kwaaltjes, maar de combinatie van al deze kwaaltjes kunnen behoorlijk zwaar aanvoelen.

De vorming van een zwangerschapsmasker

Als je 23 weken zwanger bent kan je last krijgen van vlekken in je gezicht. Deze vlekken worden zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken worden veroorzaakt door de invloed van de zwangerschapshormonen in je lichaam. Het is aan te raden om fel zonlicht te mijden, omdat zonlicht de kans op vlekken vergroot. Wees gerust, de vlekken verdwijnen normaal gesproken vanzelf weer, al zal meestal pas een paar maanden na de zwangerschap zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

23 weken zwanger

Bloedarmoede met 23 weken

Je kan ook merken dat je snel moe wordt en daarbij misselijk wordt. Dit kan veroorzaakt worden door bloedarmoede. Omdat je je bloed op dit moment deelt met het kindje in je buik, loop je meer kans op een ijzertekort. Lage ijzerwaarden komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Als het tekort te groot wordt kan de huisarts of gynaecoloog ijzertabletten voorschrijven.

Hoeveel ben jij aangekomen?

Gemiddeld is een vrouw in week 23 ongeveer 5,2 kilo zwaarder dan voor de zwangerschap. Hoeveel ben jij aangekomen? Het is goed om op je gewicht te letten, maar maak je er niet teveel zorgen over. De ene vrouw komt nu eenmaal wat meer of juist minder aan dan de ander. Zolang de gewichtstoename geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van jou en je kindje is er meestal geen probleem. Wanneer je gewicht echter teveel toeneemt, loop je verhoogd risico op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes. Dat is dan ook de reden dat de verloskundige of gynaecoloog tijdens iedere controle kijkt hoe het zit met jou gewicht. Om overgewicht te voorkomen is het belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezond en drink voldoende. Daarnaast is het goed om voldoende beweging te krijgen. Dit kan lastig worden nu je buik steeds groter wordt. Kies dan voor rustige sporten zoals wandelen of zwemmen. Zwemmen heeft als voordeel dat je in het water gewichtloos bent. Zo heb je geen last van de extra kilo’s die je nu meedraagt en ontlast je je gewrichten.

Je baby voelen als je 23 weken zwanger bent

De kans is groot dat je nu regelmatig de baby voelt bewegen in je buik. Vooral als je rustig op de bank zit of ‘s nachts probeert te slapen kan je je kleine voelen bewegen. Overdag, als je druk in de weer bent, zal de kleine veel slapen. Hij of zij wordt dan namelijk in slaap gewiegd door jouw bewegingen. Omdat je baby op dit moment nog best van ruimte over heeft in de baarmoeder, zullen de bewegingen niet al te veel opvallen. Maak je daarom niet direct zorgen als je een tijdje geen activiteit bemerkt. Heb je toch het idee dat er iets mis? Overleg even met je verloskundige of gynaecoloog. Een kleine extra controle kan je hopelijk weer geruststellen. En als er dan toch reden blijkt te zijn voor zorg, zal er direct verder actie worden ondernomen.

Last van aambeien

Tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien helaas groter. Door invloed van de zwangerschapshormonen op je darmen werken die wat minder goed dan normaal. Dit kan leiden tot diarree, maar ook tot verstopping. Doordat de stoelgang dan wat minder soepel verloopt, neemt de kans op aambeien toe. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de aambeien te verminderen:

  • Eet veel vezels. Veel vezels zitten er bijvoorbeeld in volkorenbrood, groente, fruit en aardappels. De vezels zorgen ervoor dat er meer vocht in je ontlasting blijft zitten, waardoor de stoelgang makkelijker verloopt.
  • Neem de tijd voor je toiletbezoek. Voorkom dat je gaat persen, omdat door de druk daarvan de aambeien alleen maar erger zullen worden.
  • Ook bij deze kwaal geldt: zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Hoe meer je beweegt, hoe harder je darmen zullen werken en hoe makkelijker de stoelgang zal verlopen.

Doen als je 23 weken zwanger bent: de kinderkamer op orde maken

Je hebt in week 17 waarschijnlijk al te horen gekregen of je een jongetje of meisje krijgt. Dan is week 23 een ideale week om te gaan shoppen voor je kleine mannetje of dame. Is de babykamer al af? Zo nee, dan is het natuurlijk verstandig om hier nog aan te werken.

Heb je al wat spulletjes, zoals een kinderwagen, gekocht en klaargezet? Ga je dit nieuw kopen of tweedehands? Mocht je een beperkt budget hebben dan is Marktplaats een goede plek om eens rond te neuzen. Je kan er ook voor kiezen om binnen je eigen vriendenkring rond te vragen of er nog spullen beschikbaar zijn die niet worden gebruikt. Misschien is er net een familielid of kennis met een wat oudere baby. Spullen zoals een commode, kinderstoel of kinderwagen kunnen dan met een beetje geluk zo overgenomen worden! Let extra goed op bij het overnemen van een autostoeltje. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een stoeltje beschadigd is of niet. Let daarbij ook altijd op de aanwezigheid van de juiste keurmerken. Je wilt natuurlijk dat jouw kind na de geboorte veilig in de auto vervoerd kan worden!

Meer weten? Lees meer over 22 weken en 24 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
23 weken zwanger – je buik en je gewicht
Sluiten