21 weken zwanger – over buikpijn en je baby voelen

Ben je 21 weken zwanger? Dan kan het zijn dat je soms schokkerige bewegingen voelt in je buik. Dit komt doordat je baby dan de hik heeft. Op deze manier worden de longen getraind voor het ademhalen na de geboorte. Ondertussen wordt je buik langzaamaan steeds groter.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wieg je kindje in slaap

Op het moment dat je als moeder gaat bewegen dan wordt de baby in slaap gewiegd. Als jij rustig op de bank gaat zitten of in bed gaat liggen, dan is de kans groot dat je kleintje gaat bewegen in de baarmoeder. De foetus slaapt 12 tot 14 uur per dag. Dit is ongeveer gelijk aan hoeveel hij straks zal slapen als pasgeboren baby. Het kan ook zijn dat je wat meer schokkerige bewegingen gaat voelen in je buik en dan kan de baby de hik hebben. Het is schattig vinden veel moeders, maar het is ook een goede oefening. De baby is namelijk zijn longen aan het trainen zodat hij straks goed adem kan halen. De baby krijgt ook weer snel meer vulling in de vorm van een aantal vetlagen. Deze lagen zullen de baby beschermen om hem buiten de baarmoeder warm te kunnen houden.

Als je je baby nu goed kon zien, zou je waarschijnlijk vaak moeten lachen. De kleine is nu namelijk druk met het trainen van de spieren in het gezicht. Daardoor trekt hij of zij per ongeluk de prachtigste gekke bekken!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Striae en sterke nagels

Als je ongeveer 21 weken zwanger bent kun je last van zwangerschapsstriemen gaan krijgen. Deze strepen worden ook wel striae genoemd. De strepen zijn rood of roze en kunnen verschijnen op de buik, billen, borsten, heupen en dijen. Dit komt omdat je sneller groeit dat je huid bij kan houden. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen krijgt deze striemen. Na de zwangerschap zal de striae gelukkig verminderen en wat vervagen. Toch is de kans groot dat je de sporen van de zwangerschap zal kunnen blijven zien. Hoewel je er misschien zelf niet blij mee bent, kun je het ook van een andere kant bekijken: je hebt de striemen niet voor niets, je hebt 9 maanden lang een prachtige baby in je buik gehad!

Je zult ook nog steeds merken dat je nagels sneller groeien dan normaal en dat je haar voller zal zijn en meer zal glanzen. Er is ook sprake van een verhoogde bloedcirculatie en die zorgt er voor dat er meer voedingsstoffen bij je nagels en je haren komen. Daar kun je tijdens deze periode extra van genieten. Na de bevalling zal het namelijk weer verdwijnen.

Symptomen met 21 weken zwangerschap

Ook als je 21 weken zwanger bent kun je weer last krijgen van een aantal symptomen. De belangrijkste en meest voorkomende kwalen zetten we hieronder voor je op een rij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

21 weken zwanger

Buikpijn en harde buiken tijdens je zwangerschap bij 21 weken

Helaas blijven buikpijn en harde buiken een vaak voorkomend symptoom, ook in week 21 van de zwangerschap. Dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk; er gebeurt zo ontzettend veel in je buik en je baby wordt steeds groter. Daarnaast kun je ook nog eens last hebben van je darmen. Door de zwangerschapshormonen werken deze namelijk wat minder hard dan normaal. Hierdoor kan je last krijgen van darmkrampen, diarree en winderigheid. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Zo voorkom je uitdroging. Daarnaast vermindert al dat vocht ook nog eens de kans op blaasontsteking. Blijf je last houden van harde buiken? Dat is een duidelijk teken van je lichaam dat het tijd is om rustig aan te doen. Negeer je dat signaal, dan zullen de harde buiken waarschijnlijk alleen maar erger worden.

Teveel gewichtstoename als je 21 weken zwanger bent

Je baby ontwikkelt zich razendsnel in je buik. Dat kost een hoop energie. De kans is groot dat je steeds trek hebt en op zoek gaat naar eten. Dat is goed, zolang je gezond blijft eten en drinken. Het is op de momenten dat je echt trek hebt helaas niet altijd even makkelijk om voor de gezonde optie te kiezen. Als je teveel ongezonde dingen eet, is de kans groot dat je gewicht ook teveel toeneemt. Dat extra gewicht geef onder andere druk op je bloedvaten en verhoogt de kans op zwangerschapsdiabetes. Alle reden dus om overgewicht te voorkomen! Weet jij hoeveel jij tot nu toe bent aangekomen? Tijdens elke afspraak bij de verloskundige wordt je gewichtstoename bijgehouden. Daarnaast is het echter heel belangrijk dat je zelf op je voeding blijft letten. Heb je moeite met het weerstaan van chips, koekjes en ander lekkers? De beste manier om dan toch gezond te blijven eten is door simpelweg alleen gezonde etenswaren te kopen en alle ongezonde spullen in de winkel te laten staan!

Vermoeidheid door je zwangerschap

Dat je je af en toe moe voelt is natuurlijk geen wonder; er groeit een kindje in je buik! Dat kost veel energie en dat merk je niet alleen aan het feit dat je continu trek hebt. Voel je je moe? Zorg ervoor dat je op zo’n moment voldoende rust neemt. Rust nemen kan soms best lastig zijn. Toch is het belangrijk om te bekijken op welke punten jij wat gas terug kunt nemen. Weet je bijvoorbeeld dat een zwangere recht heeft op extra pauzes tijdens het werk? Maak hier gebruik van als het nodig is. Door voldoende rust te pakken voelt niet alleen jij, maar ook je kindje zich beter!

Rugpijn als je 21 weken zwanger bent

Je buik wordt steeds groter, waardoor het zwaartepunt van je lichaam ook verder naar voren komt te liggen. Hierdoor krijgen je rugspieren het zwaar te verduren, waardoor je last kunt krijgen van rugpijn. Daarnaast zorgen de zwangerschapshormonen er ook nog eens voor dat je gewrichten losser worden. Hierdoor kan de rugpijn nog verder toenemen. Helaas is het een kwaal die gedurende de hele zwangerschap kan blijven bestaan. Heb je veel last van rugpijn? Ook dan geldt dat voldoende rust nemen belangrijk is. Daarnaast is het belangrijk om op je houding te letten. Heb je bijvoorbeeld zittend werk? Let er dan op dat je tijdens je werk goed overeind blijft zitten en al je spieren aan het werk houdt. Hoe sterker je spieren zijn, hoe minder rugpijn je zult hebben. Probeer daarnaast te voorkomen dat je zware dingen tilt. Moet je toch tillen? Zak dan door je knieën om het ding op te pakken in plaats van dat je bukt.

Doen in week 21 van je zwangerschap: de babykamer inrichten

Je bent inmiddels over de helft van de zwangerschap heen. Misschien weet je ook al het geslacht van je ongeboren kindje. Je kunt nu nog lekker shoppen voor de babykamer. Over een paar weken is je buik zo groot dat je misschien geen zin meer hebt om te shoppen. De kinderkamer klaarmaken zal er voor zorgen dat je samen gaat genieten van dat mooie moment. Je gaat je alvast bezighouden met wat je allemaal wilt hebben in de babykamer. Tijdens het 21 weken zwanger zijn is dat een ideaal moment want ook op internet kun je lekker snuffelen en veel leuks voor je kindje kopen! Misschien vind je ook nog wel wat leuke ideeën voor een babyshower 😉

Er is trouwens nog een belangrijke reden om de kinderkamer bijtijds in te richten. Nieuwe meubels zoals een commode en ledikantje zijn namelijk prachtig, maar nemen ook de geur van nieuwigheid met zich mee. Om die luchtjes te laten verdwijnen voordat de baby in het ledikantje ligt, is het aan te raden de tijd te nemen om de kamer een aantal keren goed te luchten. Zo weet je zeker dat alle fabrieksluchtjes verdwenen zijn voordat de baby er is!

Meer lezen? Lees meer over 20 weken of 22 weken of 23 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
21 weken zwanger – over buikpijn en je baby voelen
Sluiten