Petra
Petra Opvoeding 4 Aug 2019

10x zo maak je een verhuizing makkelijker voor je kind

Uit onderzoek blijkt dat verhuizen een van de gebeurtenissen is met de meeste impact op je leven. Dit geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen! Denk daarom niet te makkelijk over zo’n stap. Zijn er verhuisplannen? Met deze 10 tips maak je de overgang van zo’n verhuizing voor je kids zo simpel mogelijk.

1. Kies het juiste moment

Probeer de verhuizing te plannen op het moment dat dit het beste uitkomt. Voor je kinderen is dat in de meeste gevallen tijdens de zomervakantie. Hierdoor hoef je je kind niet halverwege het jaar van school te laten wisselen. Natuurlijk is de verhuizing niet altijd zo te plannen zoals je dat het liefst zou willen. Je weet natuurlijk nooit wanneer je je oude huis verkocht hebt, of of je dat huurhuis nu wel of niet krijgt toegewezen. Maar is de mogelijkheid er wel? Maak er dan gebruik van, want je kind zal daar blij mee zijn!

2. Blijf zelf positief

Verhuizen is niet alleen stressvol voor je kinderen, maar ook voor jezelf! In een korte tijd moet er van alles geregeld worden. Dat kan ervoor zorgen dat je het zelf ook weleens even niet meer ziet zitten. Hoe je je ook voelt, probeer toch positief te blijven. Wanneer je zelf gestrest raakt, zullen je kinderen hier ook last van hebben. Tegenslag? Probeer er toch de positieve kanten uit te halen. Blijken de openslaande deuren niet te passen, is de sleuteloverdracht onverwachts drie weken later, of blijkt het nieuwe huis vol verborgen gebreken? Adem in en adem uit. Al dat gedoe hoort er nu eenmaal bij!

3. Geef emoties de ruimte

Positief blijven is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte mag zijn voor andere emoties. Natuurlijk mag je kind verdrietig zijn, omdat hij of zij vriendjes moet achterlaten. Of boos, omdat hij nu zoveel verder van z’n beste vriendje vandaan woont. Zorg dat er, ondanks de drukte, ruimte is om hierover te praten. Het is belangrijk dat je kind zich gehoord voelt. Vertel dat je de emoties begrijpt en probeer daarnaast vooruit te kijken. Denk aan al die lange logeerpartijtjes die je kind te wachten staan, samen met dat beste vriendje. Of maak vast een paar speelafspraken met vriendjes en vriendinnetjes, zodat je kind iets heeft om naar uit te kijken. Wat je beter niet kan doen is je kind vertellen dat hij of zij binnen de kortste keren nieuwe vriendjes en vriendinnetjes zal maken. Zo lijkt het alsof je de huidige vriendschappen niet serieus neemt.

4. Organiseer een afscheidsfeestje

Het is fijn wanneer je kind een speciaal moment heeft waarop het afscheid kan nemen van school en vriendjes. Het kan handig zijn om school of opvang op tijd te betrekken bij de naderende verhuizing. Dan kan er in de klas al even over gesproken worden en is er ook tijd voor school of opvang om een afscheidsmoment te organiseren. Je kunt ook thuis een afscheidsfeestje organiseren, waarop je kind z’n beste vrienden kan uitnodigen. Zo wordt het een extra speciaal moment.

5. Samen inpakken voor de verhuizing

Natuurlijk is het niet altijd praktisch dat je (jonge) kind bij je is als je druk bezig bent met inpakken. Probeer wel te voorkomen dat je kind al dat inpakwerk mist. Het is namelijk een periode waarin je kind vast een beetje kan wennen aan de veranderingen die op stapel staan. Daarnaast kan het voor je kind heel prettig zijn om z’n eigen spulletjes te helpen inpakken. Zet een paar grote verhuisdozen op de kinderkamer en laat je kinderen daar zelf (een deel van) hun spulletjes in doen. Laat ze zelf hun naam op de doos schrijven, zodat het duidelijk is dat dit van hen is. Dat is voor hen ook een herkenningspunt na de verhuizing: daar zijn hun spulletjes!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

stoffen hartje aan papier

6. Regelmaat is belangrijk

Zo’n verhuizing is hectisch, maar probeer toch zoveel mogelijk regelmaat aan te houden voor je kind. Kinderen hechten aan regelmaat en routine, zeker in spannende periodes. Ben je bijvoorbeeld gewend om ’s avonds samen aan tafel te eten? Probeer dit dan zo lang mogelijk vol te houden, ook al staat die eettafel een tijdje tussen de verhuisdozen. Een verhaaltje voor het slapengaan? Ja, je hebt het druk, maar houd hier toch aan vast. Je doet je kind er een groot plezier mee.

7. Veiligheid voor alles

Verbouwen en verhuizen gaan eigenlijk niet goed samen met (jonge) kinderen. Stel je voor: je hebt net een plankje gezaagd en loopt weg om het op te hangen. Ondertussen ziet je kind de zaag liggen, wil ook zagen en snijd in z’n vingers. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Let tijdens een verhuizing extra scherp op veiligheid. Houd gereedschap buiten bereik van de kinderen. Let ook op schoonmaakspullen. Zulke spullen zijn vaak heel interessant voor een kind, maar kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Achter slot en grendel dus!

8. Een eigen tas

Er zijn van die spulletjes die echt heel belangrijk zijn voor je kind. Denk aan die knuffelbeer, die al 4 jaar overal mee naartoe gaat. Of aan die nieuwe speelgoedauto, van opa gekregen. Regel voor die spulletjes die écht belangrijk zijn een grote tas. Laat je kind daar al die belangrijke dingen indoen en let erop dat de tas niet tussen alle andere verhuisspullen verdwijnt. Je kind kan dan die spulletjes zelf meenemen en heeft ze ook nog eens altijd bij de hand. Voelt hij of zij zich even verdrietig vanwege de verhuizing? Dan is die lieve knuffelbeer gelukkig nooit ver weg.

9. Samen klussen

Je kind heeft vast ideeën over de inrichting van z’n nieuwe slaapkamer. Laat je kind dan ook lekker helpen met het realiseren van die ideeën. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat je klusjes uitkiest die passen bij de leeftijd. Een nieuwe kleur uitkiezen voor op de muur? Daar kunnen kinderen al op jonge leeftijd mee helpen. Als ze wat ouder zijn kunnen ze helpen met behang afkrabben en opruimen. Zo wordt zo’n kamer een eigen project. Enthousiasme over de nieuwe slaapkamer kan ervoor zorgen dat de verhuizing makkelijker doorstaan wordt. Je kind heeft echt iets om naar uit te kijken!

10. Gelukkig hebben we de dozen nog

Zijn die verhuisdozen eindelijk weer leeg? Gooi ze niet weg! Die dozen zijn voor kinderen namelijk fantastisch speelmateriaal! Laat ze een kasteel bouwen, of een doolhof van maken. In voor een wat groter project? Je zal versteld staan wat je met een beetje geduld allemaal kan maken van karton. Check deze website voor wat inspiratie en bouw een fantastische caravan voor in de kinderkamer, of een mini-keukentje om fantasiespelletjes zoals ‘vadertje en moedertje’ mee te spelen!

Reageer op artikel:
10x zo maak je een verhuizing makkelijker voor je kind
Sluiten