10 gekke dingen die er in je zwangere lijf gebeuren
Als je zwanger bent, gebeurt er van alles in je lijf om dat nieuwe leven in je gezond en wel te laten groeien. Veel van die dingen gaan ongemerkt. Gelukkig maar, want door al die zwangerschapskwaaltjes is de zwangerschap vaak al zwaar genoeg. Toch is het best interessant om te weten wat voor bizarre zaken er nu binnenin jou plaatsvinden!
1. Je hart draait overuren
Je hart pompt maar liefst 40 tot 50 procent meer bloed door je lichaam dan vóór de zwangerschap. Dat is te merken aan de hartslag: je hart slaat 10 tot 20 keer vaker per minuut dan eerst. Dit is nodig om voldoende energie naar de navelstreng en de placenta te krijgen en om je lichaam voor te bereiden op de geboorte. Geen wonder dat je je tijdens de zwangerschap vaak zo moe voelt!
2. Je baarmoeder wordt 14 keer zo groot
Je baarmoeder groeit tijdens je zwangerschap van de grootte van een peer uit naar de grootte van een watermeloen. Je baby kan daar veilig groeien. In de baarmoeder zit voldoende vloeistof, bestaande uit slijm en vruchtwater, om als stootkussen te dienen. Wees gerust: na de bevalling raakt je baarmoeder vanzelf weer in de oude vorm. Dit proces gaat overigens sneller als je borstvoeding geeft!
3. De baby kan je nu al horen!
Weet je dat jouw baby je alleen vanaf ongeveer 18 weken zwangerschap kan horen? Dan zijn de oren volledig ontwikkeld. Je kleine leert zo al in de buik jouw stem en die van de andere gezinsleden kennen. Dit zal je na de geboorte goed kunnen merken. Zo is de kans groot dat je baby dan niet snel zal schrikken wanneer jullie hond gaat blaffen. Aan dat geluid is je kleine immers al gewend. Leuk om nu al te doen: slaapliedjes zingen voor de kleine in je buik. De kans is groot dat deze liedjes hierdoor ook buiten de buik voor je baby rustgevend zullen werken!
4. De geslachtsorganen worden volledig ontwikkeld
Zwanger van een jongetje? Het lijfje van je baby start al met 20 tot 23 weken zwangerschap met het aanmaken van sperma. Lichamelijk is het dan al helemaal klaar, inclusief het krijgen van erecties. Ben je zwanger van een meisje? Dan zijn rond deze tijd de eierstokken en baarmoeder al volledig gevormd, inclusief eitjes. Bijzonder toch, dat dit allemaal al in jouw buik gebeurd?
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
5. Je placenta houdt van multitasking
De placenta wordt ook weleens levensboom genoemd. Dat is begrijpelijk wanneer je bedenkt wat het allemaal doet: het verwijdert afval, werkt als filter, zorgt voor voldoende bloed én voedt je baby. In zekere zien neemt de placenta dus de taken op zich die normaal gesproken door allerlei organen zoals nieren, lever en hart wordt geregeld.
6. Je baby leert eten in de buik
Nee, je baby eet natuurlijk nog niet echt. Maar in de buik leert je kleine al wel allerlei smaken kennen. Met een week of 20 zijn de smaakpapillen voldoende ontwikkeld om verschillen te kunnen proeven. De smaken van jouw eten komen via de navelstreng en placenta bij je kleine terecht. Sommige expert adviseren daarom ook om gedurende de zwangerschap zo gevarieerd mogelijk te eten. De kans is groot dat je baby daardoor makkelijker leert eten wanneer hij of zij zelf aan vaste voeding toe is.
7. Je borsten zijn er nu al klaar voor!
Dacht jij dat de melkproductie pas na de bevalling op gang komt? Fout! Al met 20 weken zwangerschap is de eerste melk beschikbaar. Deze productie komt op gang door de zwangerschapshormonen. De eerste melk is een soort dunne, gele vloeistof. Dit wordt colostrum genoemd en is zeer geschikt voor je baby’s eerste dagen buiten de baarmoeder. In het derde trimester van de zwangerschap kun je al last krijgen van lekkende borsten. Je kunt pads gebruiken om dit op te vangen.
8. Je baby ziet licht
Rond de 30e week van je zwangerschap zijn de ogen van je kindje volledig ontwikkeld. De irissen zijn compleet gevormd en dat betekent dat je baby licht kan zien. Je kleine kan er zelfs op reageren. Schijn eens met een fel lampje op je buik en je hebt kans dat je kleine naar de lichtvlek schopt. En zit je in de felle zon? Dan kan het zijn dat je kleine zich zo draait dat het het felle licht niet recht in de ogen krijgt.
9. Je baby produceert poep
Nog een bizar feitje: je baby produceert al poep vanaf een week of 20 zwangerschap. De poep lijkt nog niet op ‘normale’ poep. Babypoep wordt meconium genoemd en is een zwarte, plakkerige substantie. De eerste poepluiers na de geboorte zullen dit zwarte goedje ook nog bevatten. Daarna wordt de poep minder plakkerig en gelig of bruin van kleur.
10. Je baby oefent nu al met huilen
Er zijn echo’s bekend waarop baby’s te zien zijn waarbij het lijkt alsof ze huilen. Maak je geen zorgen: in de buik is dit nog geen teken van verdriet. Het zijn nu nog oefeningen, om goed voorbereid de buik uit te kunnen komen. Na de bevalling zal huilen namelijk het eerste communicatiemiddel zijn voor je kleine. Dus oefen maar veel!