Petra
Petra Blog 27 Aug 2016

Zij verloor haar ongeboren kindje aan het Zika-virus

Satu was dolblij toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Zij en haar man waren klaar voor gezinsuitbreiding, dus de Finse die in Amerika woont kon haar geluk niet op. Helaas bleek dat geluk van korte duur; Satu bleek besmet te zijn met het Zika-virus.

Vage klachten als eerste symptoom Zika

Eind 2015 maakten Satu en haar man een mooi rondreis door Zuid-Amerika. Het leek hen een mooie manier om de prille zwangerschap te vieren. Hun reis vond plaats net voordat wetenschappers ontdekten dat er een flinke toename was van besmettingen met het Zika-virus. Toen Satu en haar man na hun reis last kregen van vage klachten, ging er daardoor dan ook niet direct een lampje branden. Haar man werd getest op malaria, met een negatief resultaat. Zelf had Satu last van vreemde uitslag op haar armen.

uitslag zika

Na een poosje trok dit echter weer weg en volgens de huisarts in Amerika was het niets iets om bezorgd over te zijn. Tijdens een second opinion bij een Finse huisarts gingen helaas wel alle alarmbellen af: het Zika-virus werd aangetroffen.

Gevolgen Zika voor de ongeboren baby

Op echo’s leek het in eerste instantie nog prima te gaan met Satu’s ongeboren kindje. Helaas worden de gevolgen van het Zika-virus voor een foetus meestal pas na het tweede simester duidelijk. Met Satu’s kindje bleek het in die periode ook slechter te gaan. Het Zika-virus had het hersenweefsel al aangetast en dat zou betekenen dat het virus tijdens de groei van het kindje steeds meer schade zou gaan aanrichten. Kindjes bij wie dit gebeurt worden geboren met de voor Zika kenmerkende kleine schedel. Voor Satu en haar man was dit natuurlijk vreselijk nieuws. Zij stonden voor de bijna onmogelijke beslissing om de zwangerschap door te laten gaan of af te laten breken. Volgens artsen zou hun kindje nooit kunnen lopen of praten, zou het 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben en was de kans groot dat hij of zij niet lang zou leven. Uiteindelijk namen de ouders de moeilijke beslissing de zwangerschap af te breken. Met 21 weken kwam hun kindje levenloos ter wereld.

Meer kennis over het Zika-virus

Hoewel Satu het verschrikkelijk moeilijk heeft gehad met het afbreken van de zwangerschap, heeft ze het gevoel dat zij en haar man de juiste keuze hebben gemaakt. Ze heeft het idee dat ze met haar zwangerschap heeft kunnen bijdragen aan het vergroten van de kennis over het Zika-virus. Tijdens die hele periode is ze namelijk intensief begeleid en onderzocht door de artsen in het ziekenhuis. Door het toestaan van al die onderzoeken hoopt Satu bij te kunnen dragen aan het bestrijden van dit gevaarlijke virus. Dat dit nodig is, laten de huidige cijfers over besmettingen wel zien. Het Zika-virus lijkt zich steeds verder uit te breiden. Inmiddels zijn er ook in Florida (Amerika) uitbraken gemeld. In Nederland zijn er gelukkig (nog) geen muggen die besmet zijn met het virus. De Rijksoverheid raadt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden af om Zuid-Amerika te bezoeken.

De naam Satu is op verzoek van haarzelf gefingeerd. Ook is zij niet de vrouw op de foto. Deze foto is gemaakt door Mario Tama, voor Getty Images.

Reageer op artikel:
Zij verloor haar ongeboren kindje aan het Zika-virus
Sluiten