Veel dorst tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent moet je natuurlijk niet vergeten dat er allerlei dingen veranderen. Je lichaam blijft zich tijdens de zwangerschap constant aanpassen en je zal merken dat je elke week wel iets anders hebt wat je irriteert. De ene week is het dit kwaaltje en de andere week is het weer een ander kwaaltje. Week 14 kan hierdoor heel anders verlopen dan bijvoorbeeld week 20. Zo kan je ook ervaren dat je een enorme dorst hebt tijdens je zwangerschap of een enorme honger. Je moet niet vergeten dat je momenteel niet meer alleen voor jezelf drinkt, maar ook voor de baby die aan het groeien is. Je zal dus meer drinken en meer eten dan voorheen. Maar is het normaal dat je dan zoveel dorst hebt? Kan het ook iets anders zijn? Lees het hieronder.

Veel dorst & zwanger?

Tijdens je zwangerschap kan je ervaren dat je veel dorst hebt en dat je eigenlijk elke keer weer moet drinken vanwege de droge mond. Je krijgt dan het gevoel dat je al uren niet hebt gedronken, terwijl het pas 10 minuten geleden is dat je een glas water hebt gedronken. Deze dorst kan twee oorzaken hebben, namelijk

  • Je hebt gewoon dorst door je zwangerschap
  • Het is een mogelijkheid dat je last hebt van zwangerschapssuiker

Tijdens je zwangerschap slaat alles op hol, dit komt door de hormonen. Zo zullen de hormonen de werking van het hormoon insuline remmen en dit zorgt er uiteindelijk voor dat je zwangerschapssuiker hebt. Natuurlijk moet je er niet van uit gaan dat je dit ook daadwerkelijk hebt, aangezien het niet bij veel vrouwen voor komt. Als je baby groot is, je telkens dorst hebt en je veel moet plassen dan kan het er wel op duiden dat je suikerziekte hebt. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door je verloskundige of huisarts.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Zwanger en dorst

Natuurlijk hoeft het hebben van veel dorst in het begin of aan het einde van je zwangerschap erop te duiden dat je last hebt van zwangerschapssuiker, maar dat kan wel een van de redenen zijn. De voornaamste reden is vanwege de verandering van je hormonen. Er is dus niets speciaals aan de hand, maar je hebt gewoon dorst. Ondanks dat je veel water drinkt is het belangrijk om niet minder te drinken wanneer je telkens dorst hebt. Het drinken van water zorgt er namelijk voor dat het bloed beter door je lichaam stroomt. Daarnaast is het ook goed om te voorkomen dat je uitdroogt. Uitdroging van je lichaam heeft namelijk niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je baby. Er kunnen namelijk ernstige complicaties voorkomen tijdens je zwangerschap wanneer je niet genoeg drinkt.

Naast het drinken is het ook belangrijk om bijvoorbeeld fruit en groenten te eten. In fruit en groenten zit namelijk ook water wat je op zal nemen. Niet alleen zit hier water in, maar ook zitten ze boordevol vitaminen die niet alleen jij nodig zal hebben, maar uiteindelijk ook je kindje.

Last van een droge mond?

Wanneer je in de ochtend, middag of ‘s nachts dorst hebt tijdens je zwangerschap dan zal je ervaren dat je vooral een droge mond krijgt. Dit is helemaal niet erg, maar het is wel belangrijk dat je genoeg blijft drinken. Verder zal je misschien ook wel merken dat je last krijgt van hoofdpijn. Ook hierbij is het verstandig om genoeg water te drinken zodat je hier geen last meer van hebt. Wanneer de hoofdpijn te erg wordt kan je natuurlijk altijd iets tegen de hoofdpijn innemen. Een droge mond en dorst hebben is ook een van de symptomen bij je zwangerschap.

Weinig plassen

Het kan mogelijk zijn dat je dorst hebt, veel drinkt, maar weinig hoeft te plassen. In eerste instantie hoeft dit niets te betekenen, maar het is wel goed om in de gaten te houden dat je wel een paar keer per dag naar het toilet moet. Mocht het zo zijn dat je niet naar het toilet hoeft of heel weinig dan raden we je aan om dit even voor te leggen bij je verloskundige of huisarts. Het is altijd goed om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is.

Kan het zwangerschapssuiker zijn?

Natuurlijk kunnen we niet uitsluiten of je daadwerkelijk zwangerschapssuiker hebt, aangezien we niet precies kunnen zien wat jouw symptomen zijn. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist als je merkt dat er iets niet klopt met jou of je baby. Zorg dan dus ook altijd dat je bij twijfel gewoon contact opneemt.

Wanneer je aan de volgende criteria voldoet, heb je een grote kans op zwangerschapssuiker.

  • Als je obesitas hebt of als diabetes in de familie voor komt
  • Als je ouder dan 35 jaar bent

Reageer op artikel:
Veel dorst tijdens zwangerschap
Sluiten