5 weken zwanger – al een buikje of nog geen symptomen?

Je bent nu 5 weken zwanger. In deze week zou je al een zwangerschapstest kunnen doen, om erachter te komen of je echt zwanger bent of niet. Normaal gesproken zou je nu ongesteld zijn, maar nu merk je dat je overtijd bent. Vanaf deze week ga je ook merken dat je steeds meer symptomen krijgt en die duiden op een mogelijke zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Je baby met 5 weken zwangerschap

De ontwikkeling van je baby gaat razendsnel, maar daar merk je zelf nog niets van. In deze week heeft de baby zich ontwikkeld tot iets dat lijkt op een klein kikkervisje, met armpjes en beentjes. Het hartje klopt al en er stroom bloed door het lichaampje. Het lichaam wordt snel gevormd en vanaf deze week start ook de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zijn de bloedvaten in deze week ook al gemaakt. Het embryo is nu 1.5 millimeter tot 3.3 millimeter groot. Vanaf deze week zal de groei razendsnel gaan. Indrukwekkend als je daar over nadenkt!

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Dit gebeurt er in je lichaam wanneer je 5 weken zwanger bent

Vanaf deze week zal er van alles aan en in jouw lichaam veranderen en dat zal je ook snel merken. In deze week merk je al dat het belangrijkste symptoom merkbaar is; je wordt niet ongesteld. Dit is meestal het eerste herkenbare signaal dat je zwanger bent. Je kunt als je 5 weken zwanger bent een zwangerschapstest doen om zeker te zijn van je zwangerschap. De test meet de hoeveelheid hCG in je bloed. Dit zwangerschapshormoon neemt de eerste weken van je zwangerschap snel toe. Dat is goed, omdat hierdoor het embryo zich verder kan ontwikkelen. Het kan echter ook heel vervelend zijn, omdat dit het hormoon is waar veel zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester door ontstaan. Misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn; het kan allemaal veroorzaakt worden door de hoeveelheid hCG.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

5 weken zwanger

Klachten met 5 weken zwangerschap

Wanneer je 4 weken zwanger bent zal je merken dat de eerste symptomen al geweest zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen symptomen meer zal krijgen. In iedere week van de zwangerschap kan je wel last krijgen van kwaaltjes en symptomen die gewoon te maken hebben met je zwangerschap. Ook in deze week zijn de voorbereidingen in je lichaam volop aan de gang, dus je ontkomt er niet aan dat je er last van gaat hebben. Het is belangrijk dat je de kwaaltjes herkent en dat is precies waarom wij ze hieronder toelichten.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Misselijk als je 5 weken zwanger bent

Als je 5 weken zwanger bent is de kans groot dat je last hebt van misselijkheid. Sommige vrouwen zijn alleen misselijk, terwijl anderen ook echt moeten braken. Het is hoe dan ook een vervelende klacht, waar je slap en duizelig van kan worden. Veel vrouwen hebben vooral ‘s ochtends last van een misselijk gevoel. Het is aan te raden om een cracker of iets dergelijks te eten voordat je opstaat. Zo heb je al iets in je buik voordat je rechtop gaat staan.

Bij sommige vrouwen is de misselijkheid zo hevig, dat het hun doen en laten beïnvloed. Misschien ben je ‘s morgens zo misselijk dat het je niet lukt om op tijd op je werk te komen. Het is begrijpelijk dat je je zwangerschap nu nog niet wilt melden op je werk. Toch zit er waarschijnlijk niets anders op als het je werk heel erg beïnvloedt. Praat er dan over met je leidinggevende.

Pijnlijke of gevoelige borsten in week 5 van je zwangerschap

Zoals we ook in week 4 al aangaven, kun je ook als je 5 weken zwanger bent last hebben van pijnlijke of gevoelige borsten. Dit zal ongeveer aanhouden tot je 6 weken zwanger bent. Na die week zou het als het goed is over moeten gaan, al is dat natuurlijk per vrouw verschillend. Tegen deze klacht kun je helaas weinig doen, het is afwachten tot deze pijn weggaat.

Spugen door veel speeksel

Daarnaast kan je in deze week ook last krijgen van overmatig speeksel waardoor je het liefst het extra speeksel steeds uitspuugt. Er zijn vrouwen waarbij dit weken blijft aanhouden. Ook hier kan je helaas niets tegen doen en is het een kwestie van tijd voordat dit kwaaltje verdwijnt.

Een buikje of buikpijn

Als je 5 weken zwanger bent is het embryo in je buik nog maar een paar millimeter groot. Toch kan voorkomen dat je deze week al het idee hebt dat je buik dikker is geworden. Als dit zo is, komt dat dus nog niet door het embryo in je buik. Je buik kan wat opzetten door de aanmaak van de zwangerschapshormonen. Hierdoor kunnen onder andere je darmen wat in de war raken en dat kan een opgezette buik opleveren. Ook buikpijn kan hierdoor worden veroorzaakt. Er gebeurt nu zoveel daarbinnen, het is natuurlijk ook best logisch dat je daar wat klachten van krijgt! Als het goed is wennen je darmen vanzelf aan de nieuwe situatie, al zullen ze tijdens de hele zwangerschap door de invloed van hormonen wat langzamer werken dan normaal. Het is daarom goed om op je eetpatroon te letten. Eet licht verteerbaar en vezelrijk voedsel en drink voldoende. Op die manier kunnen je darmen hun werk het beste aan.

Gezonder leven

Overigens hebben ook alcohol drinken en roken invloed op de werking van je darmen. Daarnaast hebben deze twee gewoonten ook nog eens een heel slecht effect op de ontwikkeling van je baby. Ben je nog niet gestopt met roken en drinken? Doe dit dan deze week alsnog, want het is nooit te laat om te stoppen! Je baby zal er blij mee zijn en je zult jezelf er ook beter door voelen.

Naast het roken en drinken van alcoholische dranken, raden wij het trouwens ook af om de kattenbak te verschonen, aangezien er een parasiet in de urine en ontlasting van katten kan zitten die schadelijk is voor de embryo. Het is voor jou niet schadelijk, maar voor het ongeboren kindje wel! Reden genoeg dus om de kattenbak in deze periode niet zelf schoon te maken. Jij hebt nu een mooi excuus om het verschonen van de kattenbak aan je partner over te laten, dus geniet ervan zo lang als het kan!

Doen als je 5 weken zwanger bent: op zoek naar een verloskundige

Als je op natuurlijke wijze zwanger bent geworden, zal de eerste afspraak bij de verloskundige pas ingepland worden als je tussen de 6 en 10 weken zwanger bent. Tot die tijd kan er namelijk nog zoveel gebeuren en mis gaan, dat het nog te vroeg is voor een controle. Als je zwanger bent geraakt met behulp van bijvoorbeeld ivf, zal de eerste afspraak eerder ingepland worden. De kans is groot dat er dan al in de eerste weken van je (mogelijke) zwangerschap een inwendige echo wordt gemaakt om te kijken of de behandeling geslaagd is.

Verloskundige kiezen

Als je nog geen verloskundige op het oog hebt, is het aan te raden om deze week eens op onderzoek uit te gaan. De verloskundige is de persoon die je gedurende de gehele zwangerschap bij zal staan en waarschijnlijk ook bij de bevalling aanwezig is. Het is dus wel prettig als hij of zij iemand is die je vertrouwt en waarbij je het gevoel hebt dat je alle vragen over de zwangerschap kunt stellen. De meeste verloskundigenpraktijken hebben tegenwoordig een website waar je informatie kunt vinden. Zo krijg je al een beetje een beeld van wat je kan verwachten.

Overigens is het zo dat je zorgverzekeraar je soms geen keuze laat, omdat de verzekeraar een contract heeft met een specifieke verloskundige. Als je dan toch kiest voor een andere praktijk, loop je het risico dat niet alle kosten vergoed worden. Het is daarom goed om je zorgpolis na te kijken op de voorwaarden van jouw verzekeraar. Of bel de verzekeraar even op, zodat je een duidelijk antwoord krijgt.

[forum-uitgerekend2 week=”5″]

Reageer op artikel:
5 weken zwanger – al een buikje of nog geen symptomen?
Sluiten