33 weken zwanger symptomen – harde buiken door het indalen

Als je 33 weken zwanger bent heb je nog maar 7 weken te gaan hebt voordat je wondertje geboren wordt. Zijn alle voorbereidingen getroffen? Als je baby deze week geboren wordt, zal hij of zij sterk genoeg zijn om te overleven buiten je buik. Zorg jij ervoor dat je in deze laatste weken de volle rust neemt voor de komst van je baby? Stress komt je namelijk niet ten goede! Maar wat staat er in deze week allemaal te gebeuren? Wat gebeurt er deze week met je baby? Wat gebeurt er deze week met jou en je lichaam?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Je baby wordt steeds sterker!

In week 33 gebeurt er weer ontzettend veel met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte:

  • Gewicht: 1900 gram
  • Lengte: 43 centimeter

De baby blijft zich nog steeds ontwikkelen en is nog steeds sterker aan het worden. Wist je dat je baby momenteel ongeveer 450 bewegingen per dag maakt? Bij sommige vrouwen kan dit pijnlijk aanvoelen en er zijn zelfs vrouwen die hier gekneusde ribben van krijgen. Je baby schopt namelijk met een enorme kracht en dat kan je maar al te goed voelen. Zoals je eigenlijk al hebt gemerkt zal de baby in lengte niet veel meer groeien, maar qua gewicht zal de baby elke week ongeveer 200 gram aankomen. Als de baby deze week wordt geboren zal dit waarschijnlijk zonder complicaties zijn, al zal de baby nog wel even in het ziekenhuis moeten blijven ter observatie.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Probeer je rust te pakken

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal je ook weer veranderingen bij jezelf bemerken. In deze periode is het belangrijk dat je rustig aan doet, omdat dit anders gevolgen kan hebben voor de verdere ontwikkeling van je baby in deze weken. Zorg er dus voor dat je niet te veel gaat stressen en ga eens rustig op de bank liggen. Je zal in deze weken vooral vermoeid zijn, dan is het verstandig om rustig aan te doen. Stressen zorgt namelijk voor een slechtere doorbloeding en dat heeft gevolgen voor je baby. Blijf dus zo rustig mogelijk en geniet van de mooie momenten in je leven.

Kwalen en symptomen bij 33 weken zwangerschap

Ook als je 33 weken zwanger bent kun je last krijgen van verschillende symptomen en klachten. De kans is groot dat je een aantal (of misschien wel alle) symptomen uit onderstaande lijst zal herkennen.

Zwangerschapsdementie als je 33 weken zwanger bent

Zoals je in de vorige weken hebt kunnen lezen zal je last krijgen van nesteldrang. Je bent je dus volledig aan het voorbereiden op de komst van je baby. Omdat je gefocust bent op de komst van de baby, loop je kans om allerlei andere dingen te vergeten. Je bent er met je gedachten niet bij en vergeet belangrijke afspraken. Gelukkig heb je daar nu een excuus voor in de vorm van het kleintje in je buik. Door al die zwangerschapshormonen heb je nu wel iets anders aan je hoofd. Natuurlijk kan het heel vervelend zijn als je weer iets belangrijks bent vergeten. Baal er niet teveel van, je kunt er op dit moment weinig aan doen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Leg alle afspraken direct vast in je agenda en denk niet dat je het zonder op te schrijven ook wel onthouden zal. En als je boodschappen gaat doen is het verstandig om een lijst mee te nemen, anders kan het zo zijn dat je de helft vergeet. Dat is niet zo handig!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

33 weken zwanger

Indalen van de baby in week 33 van je zwangerschap

Als je baby in de afgelopen weken nog niet is ingedaald, is de kans groot dat dit alsnog gaat gebeuren als je 33 weken zwanger bent. Zoals we ook al in week 31 aangaven, kan dit indalen gepaard gaan met indalingsweeën en bandenpijn. Vervelend genoeg is dit een van de kwaaltjes waar je weinig aan kunt doen. Neem rust als je er erg veel last van hebt. Ook een paracetamol kan tijdelijk verlichting bieden. Wees hiermee echter wel voorzichtig. Paracetamol wordt opgenomen in je bloed, waardoor het ook bij je kindje terecht komt. Er is discussie over de hoeveelheid paracetamol die onschadelijk is voor je kleintje. Het is daarom aan te raden zulke pijnstillers zo min mogelijk te gebruiken. Overleg indien nodig met je huisarts of verloskundige.

Buikpijn en harde buiken

Ook in week 33 kun je last hebben van buikpijn en harde buiken. Zoals je hierboven kon lezen kan de buikpijn worden door het indalen van je baby. Het kan echter ook andere oorzaken hebben. Je organen komen in de verdrukking en dit kan de buikpijn veroorzaken. Verstopping en diarree kunnen ook gepaard gaan met buikpijn. Probeer zo gezond en vezelrijk mogelijk te blijven eten om darmproblemen te voorkomen.

Ook harde buiken kunnen nog steeds voorkomen deze weken. Ze zullen langzaamaan veranderen in echte oefenweeën. De harde buiken voelden eerder in de zwangerschap ongemakkelijk maar niet pijnlijk aan. Deze oefenweeën kunnen echter wel gepaard gaan met pijn. Het is een soort krampend gevoel dat steeds toe- en dan weer afneemt. De weeën tijdens je bevalling lijken hierop, maar dan zullen ze nog sterker zijn en elkaar steeds sneller opvolgen. Als de oefenweeën erg sterk zijn kun je het moment misschien aangrijpen om eens te oefenen met ‘puffen’. Door tijdens de wee op je ademhaling te letten, is het makkelijker om de pijn op te vangen. Als je deelneemt aan een zwangerschapscursus zul je hiermee al uitgebreid kennis hebben gemaakt.

Moe van je zwangerschap in week 33

We gaven het al aan bij de vorige weken: de laatste loodjes wegen vaak het zwaarst. Waarschijnlijk voel je je deze weken continu moe en dat kan erg zwaar zijn. Zeker als je nog aan het werk bent, of thuis nog een paar kinderen hebt rondlopen. Het enige wat je kunt doen tegen die vermoeidheid is zoveel mogelijk rust nemen. Zie je het echt niet meer zitten? Vraag op tijd hulp. Je zult versteld staan van het aantal mensen dat je wel even een handje wilt helpen deze laatste weken. Het is nu eenmaal goed te begrijpen dat je moe bent en mensen om je heen weten dat ook. Schaam je dus niet als je hulp nodig hebt.

Doen als je 33 weken zwanger bent: afronden voorbereidingen voor de bevalling

Je bent nu 33 weken zwanger en dat wil zeggen dat je eigenlijk ieder moment zou kunnen bevallen. Velen bevallen eerder dan de berekende datum van 40 weken. Het is dus belangrijk om je ziekenhuistas klaar te hebben voor als het moment eraan komt. Bereid je dus goed voor en zet alles klaar wat je mee wil nemen naar het ziekenhuis, tenminste, als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. Zo niet, dan moet je natuurlijk thuis alles alvast klaar zetten.

Maar ook wanneer je thuis wilt bevallen is het belangrijk dat je je ziekenhuistas al klaar zet. Het loopt nu eenmaal niet altijd zoals gepland.  Pas vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen. Dus als je nu weeën krijgt, zal je naar het ziekenhuis moeten voor de bevalling. Dat is dan ook alleen maar goed, omdat daar alle eventueel noodzakelijke zorg direct bij de hand is. Zo kan je kleintje met 33 weken nog problemen hebben met het op temperatuur blijven buiten de baarmoeder. In zo’n geval kan het zijn dat hij of zij nog even in de couveuse moet liggen. Het is natuurlijk te hopen dat je baby gewoon nog even een paar weken veilig in je buik blijft zitten. Daar kan je kleintje goed groeien en sterker worden, zodat hij of zij goed uiteindelijk goed voorbereid geboren wordt.

Verder lezen? Lees meer over 31 weken of 33 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
33 weken zwanger symptomen – harde buiken door het indalen
Sluiten