15 weken zwanger – over je buik en het geslacht van je baby

Je bent nu 15 weken zwanger. Al bijna op de helft! De 15e week is een week die in de meeste gevallen rustig zal verlopen en vooral zal draaien om de ontwikkeling van jouw baby. Zoals in week 14 al is verteld, zullen de zwangerschapskwalen verminderen na week 12 verminderen, al is de kans groot dat deze in week 25 of 26 weer terugkeren. Daar hoef je nu alleen nog niet over na te denken. Als je 15 weken zwanger bent is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk te genieten van het feit dat je je nu goed voelt!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Donshaartjes

  • Het gewicht van jouw baby ligt rond de 85-95 gram. Dat is net zo zwaar als een stronkje witlof!
  • Lengte: 12 cm

Gewicht en lengte is een gemiddelde. Als je een gezonde zwangerschap doormaakt zullen deze cijfers ook voor jouw baby gelden. Het lichaam van je baby ontwikkelt zich ook steeds verder. De eerste weken bestond het vooral uit kraakbeen. Als je 15 weken zwanger bent is bijna al het kraakbeen echter omgezet in bot. Maar dit is niet de enige grote ontwikkeling. Je baby heeft nu namelijk ook donshaartjes gekregen over het hele lichaam. Deze haartjes zijn bedoeld als bescherming van de huid tegen het vruchtwater. Vlak voordat de baby geboren wordt (rond week 37 van de zwangerschap) verdwijnen deze haartjes vanzelf weer.

Reactie op licht

Week 15 van de zwangerschap kan ook een geweldige week zijn om jouw baby iets leuks te zien doen. Vraag bij een bezoek aan de verloskundige eens of zij met een lichtje op je buik wil schijnen tijdens het maken van een echo. Op de echo zul je dan zien dat je kindje zijn of haar handjes voor het gezicht houdt. In de vijftiende week van de zwangerschap zijn de oogjes van de baby namelijk al zover ontwikkeld dat ze licht en donker kunnen onderscheiden.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Zwemmen in je buik!

Als je 15 weken zwanger bent heeft je kindje nog veel ruimte in de baarmoeder. Hierdoor kan het kindje veel bewegen en kan het als het ware zwemmen in je buik. De kans is echter klein dat je dit al kunt voelen. De meeste vrouwen voelen pas rond week 20 van de zwangerschap de baby schoppen. Tegen die tijd is de baby al een stuk groter, waardoor de baarmoeder steeds krapper wordt. Daardoor wordt het makkelijker de bewegingen te voelen. Toch kan het best zo zijn dat jij tot die groep gelukkige moeders hoort die al met een week of 15 de bewegingen van de baby kunnen voelen. Maak je echter geen zorgen als je nog niets voelt. Heb geduld, het komt vanzelf!

Combinatietest doen?

Zoals eigenlijk eerder is vermeld kun je verschillende tests laten uitvoeren om te bekijken of jouw kind gezond is. Als je 15 weken zwanger bent is dit de laatste week dat je de combinatietest kan laten uitvoeren. Deze test wordt gebruikt om te controleren of jouw kindje het syndroom van Down heeft. In deze week is de test veel veiliger voor het verloop van de zwangerschap en is het dus aan te raden om deze test te doen. De uitkomst van deze test wil nog niet zeggen dat jouw kindje ook daadwerkelijk het syndroom van Down zal hebben. De kansen zijn alsnog heel klein dat jouw kindje het syndroom heeft, maar het kan wel een indicatie geven. Er worden bloedmonsters genomen en daaruit zal vervolgens een uitslag komen. Er komt dan vervolgens een positieve of een negatieve uitslag uit de test en daaruit kun je zien wat de kans is dat jouw kindje zal lijden aan dat syndroom.

NIPT: vanaf 2017 voor iedereen beschikbaar

Sinds april 2017 is het ook voor iedere zwangere mogelijk op de NIPT uit te laten voeren. NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Vanaf 10 weken zwangerschap kan via bloedonderzoek bij de moeder bekeken worden of er een verhoogd risico bestaat op onder meer het syndroom van Down. Goed om te weten: zonder medische indicatie wordt voor deze test een eigen bijdrage gevraagd. Mét medische indicatie komt het voor rekening van je eigen risico, dus ook dan is het goed om rekening te houden met extra kosten. Een belangrijk voordeel ten opzichte van de vlokkentest en vruchtwaterpunctie is dat deze test de kans op een miskraam niet verhoogt. Een (klein) nadeel is dat bij een slechte uitslag alsnog een van de andere testen moet worden uitgevoerd om zekerheid te bieden.

Het is belangrijk om veel te bewegen om zo min mogelijk complicaties te krijgen bij jouw ongeboren kind en natuurlijk bij jezelf. Je zal last krijgen van bandenpijn, omdat jouw buik steeds zwaarder wordt en jouw kind steeds groter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

15 weken zwanger

Symptomen bij 15 weken zwanger

Wanneer je 15 weken zwanger bent, kun je behalve last van bandenpijn ook te maken kunnen krijgen met een aantal andere symptomen. Daarnaast zal je niet de enige vrouw zijn die zich zorgen maakt over het verloop van de zwangerschap. Hieronder lees je meer over een aantal veel voorkomende kwaaltjes en zorgen.

Buikpijn, diarree en misselijkheid tijdens de zwangerschap in week 15

Buikpijn, diarree en misselijkheid zijn waarschijnlijk al kwaaltjes die je in de vorige weken hebt ervaren. Helaas moet ik je mededelen dat je deze kwaaltjes in deze week waarschijnlijk ook zal ervaren. Vaak zal je ook in deze week moeten braken wanneer je misselijk bent. Naast het braken zal je in deze week ook nog eens last kunnen krijgen van diarree. Dit betekent dat er veel vocht verloren gaat, wat heel gevaarlijk voor jou en je baby kan zijn. Het is dus belangrijk om goed te drinken tijdens deze periode. Een echt goed tip voor de diarree en misselijkheid is er niet, behalve dat je goed moet rusten en genoeg moet drinken en eten. Het is een fase waar je overheen moet komen. Daarnaast kan je ook last krijgen van buikpijn. Dit is heel normaal tijdens deze weken. Helaas kan je hier ook weinig tegen doen. Wat vaak wil helpen is er een kruik tegenaan te leggen. Zorg er wel voor dat het geen metalen kruik is. Na deze week wordt het allemaal voor even wat minder met de kwaaltjes. Probeer het nog even vol te houden!

Hoofdpijn als je 15 weken zwanger bent

In deze week zal je weer eens ervaren dat je te maken kan hebben met een ernstige hoofdpijn. Vaak zal dat in combinatie met duizeligheid zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer je merkt dat je hoofdpijn hebt is het belangrijk om rustig aan te doen. Wanneer je dit niet doet loop je het risico dat de pijn alleen maar heviger wordt. Vaak wordt deze hoofdpijn veroorzaakt door stress. Daarnaast kan een slechte voeding ook hoofdpijn opwekken. Wanneer je merkt dat je last van hoofdpijn of duizeligheid hebt is het belangrijk om even je rust te pakken. Luister goed naar je lichaam, want je lichaam weet tenslotte wat het nodig heeft. Wanneer je merkt dat de hoofdpijn en duizeligheid toeneemt kan je een paracetamol tegen de pijn innemen. Let er wel op dat paracetamol schadelijk kan zijn wanneer je te veel inneemt. Beperk de inname van medicijnen. Het helpt vaak al als je goed eet en genoeg vloeistof binnen krijgt.

Tandvleesproblemen

Het is aan te raden om rond deze tijd een afspraak te maken met de tandarts. De kans is namelijk groot dat je eetgewoontes gewijzigd zijn door je zwangerschap. Dit kan weer van invloed zijn op je tanden en je tandvlees. Heb je de eerste periode van de zwangerschap veel last gehad van misselijkheid en overgeven? De zuren die je hierbij uitspuugt zijn erg slecht voor het tandglazuur. Een extra reden dus om die afspraak bij de tandarts te maken!

Angst voor een miskraam

Maak jij je zorgen over je zwangerschap? Je bent zeker niet de enige vrouw die daar last van heeft. Misschien is het goed om te bedenken dat de kans op een miskraam relatief gezien klein is als je al 15 weken zwanger bent. Als het mis gaat is dat namelijk vaak al aan het begin van de zwangerschap. Kom je deze week goed door? Dan ben je door de kritieke fase heen. Vanaf week 16 is de kans dat het mis gaat nog kleiner. Hoewel de cijfers je zullen geruststellen, is het natuurlijk wel belangrijk om alert te blijven. Heb je het idee dat het niet gaat zoals het moet gaan, of blijf je je zorgen maken? Bespreek dit met je verloskundige. Een miskraam krijgen is helaas iets dat iedere vrouw kan overkomen. Om de kans op een miskraam zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Drink dus geen alcohol, stop met roken, leef gezond en de kans op een miskraam wordt dan al veel kleiner. Gaat het toch nog mis als je 15 weken zwanger bent?Geef je zelf niet de schuld van de miskraam. Je kan veel doen om de kans op zo’n miskraam te verkleinen, maar er blijft altijd een kans dat er iets mis gaat in de ontwikkeling van de baby in je buik.

De grootte van je buik met 15 weken zwanger

Over buiken gesproken: heb jij al een grote buik, of valt het nog niemand op dat je zwanger bent? De grootte van de buik verschilt per vrouw en zegt meestal niets over de grootte van de baby. Zo kan het zijn dat jouw buikspieren sterk ontwikkelt zijn, waardoor je buik minder snel groeit. Dit zal de baby echter niet tegenhouden in de groei en ontwikkeling. Maak je je toch zorgen over de groei van je baby? De verloskundige kan een echo maken om je baby te controleren. Voor een pretecho is week 15 van de zwangerschap echter nog wat vroeg. Zo kan het geslacht over het algemeen vanaf 14 weken zwangerschap zichtbaar zijn, maar wacht hiervoor bij voorkeur tot minimaal week 17 voor meer zekerheid.

Doen in week 15 van je zwangerschap: inschrijven zwangerschapscursus

De meeste zwangerschapscursussen starten pas wanneer je 24 tot 28 weken zwanger bent. Het is echter aan te raden om je als je ongeveer 15 weken zwanger bent al in te schrijven. Als je dit pas op een later moment doet, is de kans groot dat de cursus al vol zit. Bij de verloskundige vind je folders en informatie over de verschillende soorten cursussen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cursus zwangerschap-yoga. Of een cursus waarbij je leert hoe je op de juiste manier kunt bewegen en tillen met die dikke buik voor je. Daarnaast krijg je bij de meeste cursussen informatie over de bevalling en bijvoorbeeld les in het onder controle houden van je ademhaling tijdens de weeën. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de bevalling begint!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
15 weken zwanger – over je buik en het geslacht van je baby
Sluiten