Spataderen zwangerschap

In ongeveer week 17 tot en met week 28 zal je last kunnen krijgen van misschien wel een van de ergste kwaaltjes voor vrouwen. De meesten ervaren het als lelijk en het is ook niet zomaar weg te krijgen. Waar hebben we het dan over? Over spataderen. Het zijn dikke kronkelende aderen op je been, die vaak duidelijk zichtbaar zijn. Maar wat kan je er nu tegen doen? Kan je het überhaupt wel voorkomen? Lees hieronder alles erover!

Hoe ontstaan spataderen tijdens de zwangerschap?

Zoals eigenlijk bijna elk kwaaltje dat je tijdens je zwangerschap zal ervaren, zijn hormonen de oorzaak. Ditmaal is het hormoon genaamd progesteron de oorzaak van de spataderen. Het zorgt er namelijk voor dat de wanden van je bloedvaten slap worden en dat de klepjes van de bloedvaten niet goed meer functioneren. Deze klepjes zouden er namelijk voor moeten zorgen dat het bloed weer de benen instroomt, maar dit gebeurt dus nu in mindere mate door dit hormoon.

Een van de belangrijkste dingen die vrouwen vergeten is om voldoende te bewegen en de benen omhoog te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat het bloed weer goed stroomt.

  • Door de hormonen worden de wanden van de bloedvaten, dit veroorzaakt een slechtere bloedcirculatie.
  • Er is meer bloed in het lichaam dat rondgepompt moet worden.
  • De baarmoeder blijft maar groeien en groeien, waardoor het bloed van de benen naar het hart minder goed kan stromen.

Hoe kan ik spataderen voorkomen?

Spataderen zijn eigenlijk heel makkelijk om te voorkomen, maar dan moet je natuurlijk wel de adviezen opvolgen. Hieronder staan de beste tips die je kan volgen.

  • Zorg ervoor dat je beweegt, blijf dus niet alleen zitten. Lopen is bijvoorbeeld een goede sport als je zwanger bent. Heb je erover nagedacht om met andere vrouwen te sporten?
  • Het is verstandig dat wanneer je ligt dat je je benen omhoog legt zodat het bloed makkelijker kan stromen in het lichaam.
  • Blijf niet te lang staan of zitten, dit is namelijk niet goed voor je bloedcirculatie.
  • Verwarming op de benen? Niet doen! Ga dan ook niet naar een zonnebank of bezoek ook geen sauna tijdens je zwangerschap.

Het opvolgen van deze adviezen geeft je een kleinere kans op het krijgen van de spataderen.

Gaan de spataderen ooit nog weg?

We moeten je helaas teleurstellen. Na de zwangerschap zullen de spataderen die je hebt gekregen naar alle waarschijnlijkheid niet verdwijnen. Het is dan ook verstandig om te voorkomen in plaats van te genezen.

Behandeling van spataderen

Het is in sommige klinieken mogelijk om spataderen te behandelen. Om de behandeling te laten slagen is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten doen zodat het resultaat ook beter zal zijn. De zieke aderen, de spataderen, kunnen namelijk ook de gezonde aderen aantasten. Denk je dus dat een behandeling de enige optie voor je is? Dan kan je altijd navraag doen bij een kliniek.

Steunkousen

Mocht je toch last hebben gekregen, dan kan je ervoor kiezen om steunkousen te dragen. Steunkousen zorgen er namelijk voor dat de druk op het been groter wordt, zodat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. De benen worden hierdoor minder belast en je zal ook merken dat dit een verlichtende werking heeft op je benen. Je zal minder snel last hebben van zware benen.

 

Reageer op artikel:
Spataderen zwangerschap
Sluiten