Donkere urine tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je echt heel veel veranderingen meemaken en dat is ook logisch. Je lichaam bereidt zich in het begin voor op de zwangerschap en tijdens je zwangerschap zal je lichaam zich ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je baby zal groeien en dat je baby zich ook zal gaan ontwikkelen. Al deze veranderingen zijn nodig om de zwangerschap goed te laten verlopen. Doordat er zoveel veranderd (ook de hormonen) zal je merken dat je te maken zal krijgen met verschillende kwaaltjes. Daarnaast kan je te maken krijgen met allemaal veranderingen zoals jouw gewicht. Dat is allemaal heel normaal tijdens je zwangerschap.

Een van de wijzigingen die zich voor kunnen doen bij je zwangerschap is de verandering van de kleur van je urine. Zo kan je een witte, gele en donkere urine krijgen tijdens je zwangerschap. Hieronder gaan we vooral in op de donkere urine die je tijdens je zwangerschap kan ervaren. Wij bespreken waar dit eigenlijk vandaan kan komen, wat je er tegen kan doen en hoe je dit in eerste instantie kan voorkomen. Daarnaast geven we advies over wat je nu kan doen om het te verhelpen en of het schadelijk of gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap.

Donkere urine zwanger

Wanneer je zwanger bent gaat er veel veranderen. Zoals hierboven al genoemd kan het zijn dat je nu donkere urine krijgt in plaats van de normale gele urine. Daarnaast kan je ook last krijgen van een andere kleur urine. Hieronder bespreken we waarom je last kan krijgen van een donkere urine. We benoemen dus de oorzaken. Zodra we de oorzaken hebben genoemd gaan we je adviseren wat je kan doen, wat je kan doen om complicaties te voorkomen en geven we je advies.

  • Een van de belangrijkste, misschien wel de belangrijkste, reden van een donkere urinekleur komt door uitdroging. Vaak komt dit voor in de eerste semester waar veel wordt overgegeven en vergeten wordt om het water aan te vullen dat is kwijtgeraakt.
  • Bij een urineweginfectie kan je ook last krijgen van een donkere kleur urine. Daarnaast kan je een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen krijgen.
  • Een andere oorzaak die wat minder voor komt is een nierinfectie of een seksueel overdraagbare ziekte die je hebt.

Natuurlijk kan er ook een andere reden zijn die hier niet tussen staat. Een donkere urine wilt altijd zeggen dat er iets niet klopt. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met je huisarts wanneer je merkt dat je een donkere urine hebt.

Wat kan je doen?

Zoals je hierboven eigenlijk hebt kunnen lezen is een van de belangrijkste oorzaken dat je last krijgt van een donkere kleur urine uitdroging tijdens je zwangerschap. Het is daarom belangrijk om goed te drinken tijdens je zwangerschap en gezond te eten. Wanneer je veel water kwijtraakt door bijvoorbeeld het overgeven, dan is het belangrijk om dit aan te vullen. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kindje. Het uitdrogen kan namelijk schadelijk en gevaarlijk zijn voor de zwangerschap. Zorg er dus voor dat je te allen tijde goed drinkt.

Voorkomen van complicaties

Om ervoor te zorgen dat dergelijke complicaties niet voor komen tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Wanneer je merkt dat de kleur van je urine is veranderd is het belangrijk om dit te laten controleren om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Maar het is nog belangrijker om de volgende dingen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat je urine niet verkleurd.

  • Zorg ervoor dat je genoeg water binnen krijgt. Dit kan door het drinken van water of door bijvoorbeeld fruit en groenten te eten.
  • Eet gezond en laat al het ongezonde voedsel achterwege.

Wanneer je twijfelt over de kleur van je urine of twijfelt over iets in je zwangerschap is het belangrijk om contact op te nemen met een specialist.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Donkere urine tijdens zwangerschap
Sluiten