Bloeding tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je merken dat er heel veel aan je lichaam veranderd en dat kan best eng zijn. Een van de engste situaties die je mee kan maken is een bloeding tijdens je zwangerschap en al helemaal als het een vaginale bloeding is. Je zal meteen denken dat er iets aan de hand is, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. We snappen dat je nogal kan schrikken van het bloed dat je ziet, maar dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je baby bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk om eerst te weten waar het bloed vandaan kan komen. Hieronder lees je de meest gestelde vragen en de belangrijkste informatie over bloedingen tijdens je zwangerschap.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Aan het begin of bij elke periode van je zwangerschap kan je te maken krijgen met bloedverlies. Dit kan een lichte bloeding zijn, maar het is ook goed mogelijk dat het een hevige bloeding is. Dat ligt er natuurlijk maar aan hoe het wordt veroorzaakt. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van kleine en grote bloedingen tijdens je zwangerschap.

  • Innesteling: Wanneer je bevruchte eitje zich gaat innestelen in de baarmoederwand is het mogelijk dat er wat bloed vrijkomt.
  • Blaasontsteking: Wanneer je last hebt van een blaasontsteking, waar heel veel vrouwen overigens last van hebben tijdens de zwangerschap, is het mogelijk dat er bloed vrijkomt bij het plassen. Daarnaast krijg je ook last van een branderig en vaak pijnlijk gevoel. Een blaasontsteking gaat niet vanzelf weg, daar dien je een antibioticum voor te krijgen. Je moet er wel bij vermelden dat je zwanger bent zodat je geen schadelijke medicijnen krijgt!
  • Bij het vrijen kan je ook last krijgen van wat bloedingen, aangezien de bloedvaten nu aan de oppervlakte liggen. Door het hebben van seks kunnen deze vaatjes openspringen. Het kan wel eens een dag of twee duren voordat deze bloedingen stoppen.
  • Op dagen dat je een menstruatie zou moeten hebben is het alsnog mogelijk dat je wat bloed verliest. Dit komt namelijk door de zwangerschapshormonen. Het bloed dat je in deze periode verliest is echter minder dan bij een menstruatie.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Wanneer je merkt dat je bloedingen hebt in combinatie met pijn, dan is het wel verstandig om direct contact op te nemen met je verloskundige of met het ziekenhuis. Er kan dan sprake zijn van een complicatie. Natuurlijk hoeft dit niet altijd te zijn, maar dan is het wel een van de mogelijkheden.

  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Wanneer de eerste weken zonder problemen zijn verlopen en je vervolgens last hebt van een hevige bloeding en pijn, dan kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit houdt in dat het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder heeft weten te nestelen, maar daarbuiten. Wanneer men denkt dat dit het geval is zal er een echo worden gemaakt om dit te bevestigen.
  • Miskraam: Wanneer je last hebt van menstruatieachtige krampen en je verliest veel bloed en/of vocht, dan kan er sprake zijn van een miskraam. Wanneer je merkt dat het bloedverlies toeneemt en de pijn ook, dan kan dit inderdaad de miskraam bevestigen. Ook hiervoor wordt een echo gemaakt. Na de echo wordt er duidelijk of er sprake is van een miskraam of niet.

Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis of verloskundige?

Je bent nu zwanger en elk kwaaltje wordt als eng ervaren en dat is volkomen normaal. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je om elk klein kwaaltje al het ziekenhuis belt. Heb je echter het gevoel dat er iets anders speelt? Dan is het wel verstandig om of het ziekenhuis te bellen of je verloskundige. Vooral wanneer je merkt dat je last van bloedingen hebt in combinatie met buikpijn of een hevige koorts. Er kan dan namelijk meer aan de hand zijn dan alleen een kwaaltje. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en hier op te anticiperen. Je lichaam geeft vaak al aan of er iets goed zit of niet.

Bloedverlies aan het einde van de zwangerschap

Je baby is aan het einde van je zwangerschap al helemaal ontwikkeld en het is dan ook erg schrikken wanneer je merkt dat je last hebt van bloedverlies. Wanneer je merkt dat je bloed en slijm verliest, dan kan het wel eens zijn dat je bijna mag gaan bevallen. Bij het breken van de vliezen kan er namelijk ook wat bloed vrijkomen. Nergens om je zorgen over te maken!

Het is echter anders wanneer je placenta aan het einde van de zwangerschap loslaat. Als dit namelijk het geval is is je baby in levensgevaar. Dit herken je vaak en een hevige pijn in de buik, wat bloedverlies, duizeligheid en een gespannen buik. Het is dan belangrijk om direct contact op te nemen met het ziekenhuis voor een keizersnede. Je moet namelijk met spoed worden opgenomen zodat je baby het kan overleven.

Reageer op artikel:
Bloeding tijdens zwangerschap
Sluiten