In beeld: beweging organen tijdens zwangerschap

Elke zwangere vrouw zal het herkennen: wanneer de buik groeit, voel je steeds vaker aandrang om te plassen. Logisch natuurlijk, omdat je baby steeds groter wordt is er steeds minder ruimte voor je blaas. Dit filmpje brengt het verloop van die bewegingen prachtig in beeld en verklaart daarmee een aantal bekende zwangerschapskwaaltjes.

Buikpijn tijdens de zwangerschap

Al vanaf de eerste weken van de zwangerschap kan je last hebben van verschillende soorten buikklachten: buikpijn, darmkrampen, diarree of verstopping. Wanneer je het filmpje bekijkt zie je dat dit eigenlijk niet meer dan logisch is: je darmen moeten als eerst ruimte maken voor je baarmoeder. Daarnaast beïnvloeden ook de zwangerschapshormonen de werking van je darmen. Door deze hormonen gaan ze trager werken en dit verandert pas weer na de bevalling.

Blaasontsteking als je zwanger bent

Het stopt echter niet bij de darmen. Wanneer de baarmoeder verder groeit, komt ook je blaas in de verdrukking. De druk van de baarmoeder op je blaas, zorgt ervoor dat je vaker naar de wc moet. Je kan dan besluiten om minder te gaan drinken, om minder te hoeven plassen, maar dit wordt afgeraden door artsen. Wanneer je te weinig drinkt, loop je namelijk ook meer kans op blaasontsteking. Blaasontsteking merk je door de zwangerschap minder snel op, omdat er vaak minder klachten zijn. Helaas is dit geen voordeel: de kans op nierbekkenontsteking is daardoor een stuk groter en daarmee neemt de kans op complicaties ook toe. Drink dus voldoende!

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Door de groei van de baby heeft je baarmoeder echter nog meer ruimte nodig. Hierdoor komt op een gegeven moment ook je maag in de verdrukking en dat is goed te merken. Niet alleen brandend maagzuur kan problemen geven, maar ook zul je merken dat je niet zoveel meer achter elkaar kan eten. Je hebt sneller een vol gevoel. Los dit op door de drie hoofdmaaltijden op te delen in vijf of zes kleinere maaltijden en verdeel deze over de gehele dag. Dan kan je maag het makkelijker aan.

Je organen na de zwangerschap

Hoe bijzonder de verplaatsing van je organen ook is, misschien is de manier waarop ze na de zwangerschap weer ‘terugschieten’ nog wel indrukwekkender. Zo gauw de baarmoeder weer ingekrompen is, nemen de organen hun eigen plek weer in. Op het filmpje is dit trouwens wel heel grappig gezien: plotseling floept de baby uit beeld en zakt alles weer terug. Ging het in werkelijkheid ook maar zo makkelijk!

Reageer op artikel:
In beeld: beweging organen tijdens zwangerschap
Sluiten