38 weken zwanger [symptomen en jullie ontwikkeling]

Ben je 38 weken zwanger? De bevalling komt echt heel dichtbij! Je bent nu 38 weken zwanger en dat betekent dat je over 2 weken officieel uitgerekend bent, maar laat je niet voor de gek houden door een datum. Het kan namelijk deze week al zover zijn. Het is dus belangrijk om de allerlaatste dingen te regelen voor de komst van je baby. Zorg er ook voor dat je partner ten alle tijden bereikbaar is indien het zover is. Maar wat als het nog niet zover is? Wat staat er dan in deze week te gebeuren met je baby? Wat gebeurt er in deze week met jou en je lichaam?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wanneer komt je baby?

In week 38 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van het gemiddelde gewicht en lengte:

  • Gewicht: 3150 gram
  • Lengte: 49 centimeter

Je zit inmiddels in week 38 van je zwangerschap en je uitgerekende datum is natuurlijk geen garantie voor een bevalling op die datum. Het kindje kan deze week namelijk al besluiten dat hij of zij er genoeg van heeft en graag uit de benarde positie bevrijd wil worden. Jouw baby is nu compleet en zal niet veel meer groeien. Baby’s worden over het algemeen tussen de 38e week en 42e week geboren en het kan dus ook zo zijn dat jouw baby deze week besluit dat het wel welletjes is geweest. Al het gewicht dat er nu bijkomt zal als reserves dienen voor de baby. Na de geboorte zal je baby namelijk afvallen, omdat ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving en natuurlijk aan de voeding. Het duurt ongeveer 2 weken voordat je kleine weer terug is op het geboortegewicht.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Verandering aan jouw lijf in week 38 van je zwangerschap

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jij en jouw lichaam natuurlijk ook veranderen. Hieronder staan de belangrijkste veranderen die je deze week kan merken.

Er is uit onderzoek gebleken dat een vrouw gemiddeld tussen de 10 en 12 kilo aankomt tijdens de zwangerschap. Natuurlijk is dit per vrouw verschillend en kan het heel veel afwijken. De een zal misschien maar 5 kilo aankomen, terwijl de ander wellicht 25 kilo aankomt. Het meeste gewicht dat je aankomt zal door de baby komen. De baby weegt namelijk aan het einde van de zwangerschap rond de 3,2-3,5 kilogram. Daarnaast zal je ongeveer 1,5 kilo aan bloed en 1 kilo door de baarmoeder aankomen. De overige kilo’s kunnen gedeeltelijk ontstaan door het vasthouden van vocht. Er kan echter ook extra vet op je heupen, buik en dijen zijn gekomen. Dat zijn helaas de kilo’s die na je zwangerschap zullen achterblijven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

38 weken zwanger

Klachten en symptomen bij 38 weken zwanger

Ook als je 38 weken zwanger bent kun je last hebben of houden van een aantal klachten. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Nog even doorzetten dus!

38 weken zwanger: harde buiken en voorweeën

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Dit merk je aan harde buiken en voorweeën. Harde buiken zal je inmiddels wel gewend zijn, maar deze waren in een eerder stadium nog niet pijnlijk. Deze laatste weken kunnen ze wel pijnlijk worden, en dan worden het voorweeën genoemd. Deze weeën komen en gaan met een onregelmatig tempo. Ze zijn oncomfortabel of zelfs een beetje pijnlijk, maar echt doorzetten doen ze niet. Pas als de voorweeën toenemen in frequentie en steeds pijnlijker worden, is er sprake van echte weeën. Deze weeën zijn een signaal dat de bevalling van start is gegaan.

Tegen harde buiken en voorweeën kun je op dit moment niet zoveel meer doen. Ze horen er nu eenmaal bij. Doe het rustig aan als je er veel last van hebt.

Moe van je zwangerschap als je 38 weken zwanger bent?

Het is heel normaal dat je in de laatste weken van je zwangerschap steeds meer het gevoel krijgt dat je snel moe bent. Het is ook mogelijk dat je de hele dag moe bent. Je zwangerschap vergt veel energie van je lichaam, waardoor je snel moe bent en dus niet veel meer kan uitvoeren. Daarnaast zorgt je dikke buik ervoor dat je steeds minder kan doen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen. Het enige wat je nu nog kunt doen is ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk rust neemt als je lichaam daarom vraagt. Zo geef je je lichaam de ruimte om optimaal voorbereid te raken voor de bevalling.

Als je baby steeds meer gaat bewegen

In de vorige weken heb je vast ook gemerkt dat je baby veel beweegt en dat kan in deze week ook het geval zijn. Je baby zal normaal gesproken wel minder bewegen dan voorheen, aangezien je baby nu zo groot is dat hij of zij minder ruimte heeft om te bewegen. Wanneer je echter merkt dat de baby echt hevig beweegt nu je rond de 38 weken zwanger bent, dan kan dit een teken zijn dat je baby eindelijk klaar is om geboren te worden. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij je in de buurt is of snel bij jou in de buurt kan zijn.

Bloedverlies bij 38 weken zwangerschap

Wanneer je last hebt van bloedverlies tijdens je zwangerschap dan wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat er ook daadwerkelijk iets aan de hand is. Zoals we bij week 37 al aangaven kan je gedurende deze weken de slijmprop verliezen. Als dit vorige week nog niet is gebeurd, zou dit kunnen gebeuren als je 38 weken zwanger bent. Wanneer je je slijmprop verliest in deze weken kan het zijn dat er wat bloed mee komt. Wanneer je merkt dat je wat bloedverlies hebt is het verstandig om dit direct te bespreken met je verloskundige, ondanks dat er niets aan de hand hoeft te zijn. Bloedverlies hoeft namelijk niet direct gelinkt te worden aan je zwangerschap, maar kan ook ergens anders door komen. Zo kan ook een verwaarloosde blaasontsteking het bloedverlies veroorzaken. Het bloed zie je dan vaak terug in je urine.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Tijdens de laatste weken van je zwangerschap is het belangrijk om rustig aan te doen en er voor te zorgen dat er iemand in de buurt is voor wanneer het eindelijk zo ver is. In de laatste weken kan je last krijgen van duizeligheid. Duizelig zijn in als je 38 weken zwanger bent is geen bijzonder symptoom. Vaak heeft dit te maken met een te lage of juist te hoge bloeddruk. Wanneer je merkt dat je duizelig bent is het belangrijk om dit aan te geven aan de persoon die bij je is. Ga rustig zitten of liggen en drink/eet wat. Zorg goed voor jezelf en luister goed naar je lichaam.

Pijn of steken in de lies en onderbuik

Als je 38 weken zwanger bent kan je last krijgen van een klacht die je nog niet eerder hebt gehad. Opeens krijg je pijn of steken in de lies of onderbuik. Er zijn nogal wat vrouwen die te maken krijgen met dit symptoom. De pijn in je lies wordt meestal veroorzaakt door bandenpijn of bekkeninstabiliteit. Je kindje is inmiddels flink zwaar en is ingedaald waardoor hij of zij laag in je buik ligt. Dit geeft nogal wat spanning op je gewrichten. Je heupen worden als het ware wat uit elkaar geduwd. Je kunt je voorstellen dat dit druk veroorzaakt. Aan de pijn of steken kun je helaas nooit zoveel doen. In sommige gevallen is het echter zo erg dat je moeite krijgt met lopen en bewegen, waardoor bedrust eigenlijk nog de enige manier is om die laatste weken door te komen. Is het bij jou nog niet zo erg dat je bedrust moet houden? Probeer dan in ieder geval rustig aan te doen en je gewrichten niet nog meer te belasten. Na de bevalling zullen deze pijnklachten vanzelf (bijna helemaal) verdwijnen.

Doen als je 38 weken zwanger bent: borstvoeding of flesvoeding?

Zoals we ook in week 37 al aangaven is het goed om voor de bevalling na te denken over de manier waarop je je baby wilt gaan voeden. Over het algemeen wordt borstvoeding nog steeds als meest optimale voeding gezien. Het is dus zeker goed om deze optie te overwegen. Door het geven van borstvoeding zul je zelf ook sneller weer op je vroegere gewicht raken, dus dat is een mooie bijkomstigheid! De kraamhulp kan je na de bevalling helpen met het starten met borstvoeding. Lukt dit uiteindelijk niet of wil je liever geen borstvoeding geven? Dan is flesvoeding een tweede prima manier om je kindje op groter te laten worden. Er zijn verschillende soorten voeding verkrijgbaar, dus het is handig om je hierop alvast wat te oriënteren. Het is sowieso aan te raden in ieder geval wat babymelk(poeder) in huis te hebben, voor het geval dat de borstvoeding niet loopt zoals je zou willen. Ook andere babyspullen, zoals luiers, kun je nu overigens al prima aanschaffen.

Verder lezen? Lees meer over 39 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
38 weken zwanger [symptomen en jullie ontwikkeling]
Sluiten