27 weken zwanger – teveel gewicht of juist een kleine buik?

Even wat cijfers: als je 27 weken zwanger bent, heb je ongeveer 65 procent van je zwangerschap al achter de rug. Nog maar een derde te gaan! Om die reden wordt die laatste periode van de zwangerschap ook wel het derde trimester genoemd. Nog maar drie maanden te gaan tot je eindelijk je kindje in je armen kunt houden. Wil je weten wat er in week 27 van de zwangerschap gebeurt met jou en je baby? Bekijk hieronder alle informatie over deze week.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Gewicht van je baby neemt flink toe

In week 27 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.

  • Gewicht: 840 gram
  • Lengte: 35 centimeter

Grappig detail: je baby heeft nu de grootte van een aubergine! Aan de ene kant is dat natuurlijk al enorm vergeleken bij de grootte van dat eitje waar het allemaal mee begon. Aan de andere kant is het nog wel erg klein. Als alles goed gaat blijft je kleintje gelukkig nog even in je buik, om nog groter en zwaarder te worden. Vooral het gewicht van de baby zal nog flink toenemen. Bij de geboorte weegt een baby gemiddeld zo’n 3500 gram (3,5 kilo dus). Een groot deel van dit gewicht komt voor rekening van het vetlaagje dat je kleintje opbouwt. In de baarmoeder is het heerlijk warm, maar daarbuiten is het een stuk frisser. Gelukkig zal je kleintje daar goed op voorbereid zijn.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Eigen slaapritme

Vanaf deze week zal je ook merken dat je baby een bepaalde slaapritme heeft, wat voor jou niet altijd even prettig is. Wanneer jij wil slapen, is de baby namelijk wakker. En wanneer jij actief bent, dan slaapt de baby. Je kleintje slaapt namelijk heerlijk op de zachte schommelingen die ontstaan als je actief bezig bent. Ondertussen kan je baby de ogen openen, zien, bewegen en de baby kans zelfs op zijn vingers zuigen. Heb je al een pretecho gehad? Zo niet, dan raden we je aan om een 3D- of 4D- echo te laten maken om te zien hoe je baby eruit ziet. Hierover kon je al meer lezen bij week 26 van je zwangerschap.

Kwaaltjes door groei van je buik

De afgelopen paar weken is je buik waarschijnlijk weer flink gegroeid. Was je buik rond de 24e week nog zo groot als een voetbal, inmiddels is je buik uitgegroeid tot de grootte van een basketbal. Had jij een navel die een kuiltje vormde in je buik? Waarschijnlijk is dat kuiltje inmiddels verdwenen en groeit je navel inmiddels naar buiten. Er is op dit moment geen ruimte meer voor in je buik!

Het gewicht van je buik kan verschillende klachten veroorzaken. Zo kan je last krijgen van rugpijn, omdat je buik je uit balans haalt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook last hebben van rusteloze benen. Dit is een vervelend gevoel, omdat het moeilijk is om hiermee stil te blijven zitten of liggen. Dat is natuurlijk extra lastig als je ‘s nachts wil slapen. Je ligt al minder lekker door die buik en dan werken je benen ook nog eens niet mee! Ontspanningsoefeningen, zoals sommige soorten yoga, kunnen helpen tegen die rusteloosheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

27 weken zwanger

Kleine buik in week 27 van de zwangerschap

We willen graag nogmaals benadrukken dat de grootte van je buik weinig zegt over de grootte van je baby. Mensen uit je omgeving zullen zich graag bemoeien met je zwangerschap. Dat is natuurlijk prima en meestal alleen maar erg leuk. Laat je echter niet gek maken door al die verschillende verhalen en adviezen uit je omgeving. Mensen kunnen je buik te groot vinden, of juist te klein. Sommigen zeggen zelfs aan de vorm van je buik te kunnen zien of je een jongetje of meisje krijgt! Neem al die verhalen met een korreltje zout en geniet gewoon van de aandacht. Ben je ergens onzeker over? Vraag je verloskundige om advies. De verloskundige houdt daarnaast via de echo’s de groei van je kindje in de gaten. De kans is groot dat je aan de hand van de echo zult zien dat de grootte van je buik inderdaad weinig zegt!

Symptomen bij 27 weken zwanger

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, is de kans groot dat je ook je eigen lichaam nog voelt veranderen. Er zijn een aantal klachten en kwaaltjes die veel voorkomen in week 27 van de zwangerschap. Hieronder staan de belangrijkste symptomen waar je deze week last van kunt hebben.

Instabiliteit van het bekken in week 27 van je zwangerschap

Zoals je weet probeert je lichaam zich al een tijdje voor te bereiden op de bevalling die eraan zit te komen en dat is merkbaar. Er ontstaat namelijk meer ruimte in je bekken, dat komt doordat je banden slapper worden en doordat het kraakbeen wat losser komt te zitten. Door die soepelheid zal het tijdens de bevalling makkelijker zijn om de baby door het geboortekanaal te persen. Zover is het nu echter nog niet. Hoewel het natuurlijk heel prettig is dat je lichaam zich voorbereidt, kan dat ook weleens lastig zijn. Bekkeninstabiliteit kan zorgen voor pijnklachten en zelfs zo erg worden dat je voortijdig moet stoppen met werken of zelfs in bed moet blijven. Wat het extra lastig maakt is het feit dat je er weinig aan kunt doen om de klachten te verminderen. Het is in ieder geval aan te raden om oefeningen te proberen te doen. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.

Harde buiken als je 27 weken zwanger bent

Helaas kun je ook wanneer je 27 weken zwanger bent last hebben van harde buiken. Ook deze kwaal is eigenlijk ter voorbereiding op de bevalling. Soms zal je echter vast wensen dat je lichaam zich iets minder hard voorbereid, want net als bekkeninstabiliteit kunnen harde buiken erg vervelend zijn. Toch raden we je aan signalen van je lichaam niet zomaar te negeren. Heb je veel last van harde buiken? Dan is dit toch echt een teken dat je rust moet nemen. Zo gauw je rust neemt zul je merken dat de harde buiken afnemen. Blijven ze toch aanhouden, of heb je bij de harde buiken last van bloedverlies? Overleg met je verloskundige. Het kan onschuldig zijn, maar ook een teken zijn dat de bevalling inzet.

Aambeien en obstipatie als je 27 weken zwanger bent

Natuurlijk zal je steeds meer het gevoel krijgen dat je wel klaar bent met deze zwangerschap, dat is volkomen normaal. Al helemaal om de verschillende kwaaltjes die steeds naar boven komen. In deze week kan je ook nog eens last krijgen van aambeien. Er zijn veel vrouwen die hier last van hebben tijdens de zwangerschap. Aambeien worden meestal veroorzaakt door obstipatie (verstopping). Verstopping kun je voorkomen door vezelrijk voedsel te eten en veel te blijven drinken. Hou je veel last van deze klachten? Overleg dan met je huisarts.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een van de kwaaltjes die je in deze weken kunt ervaren, omdat de baarmoeder blijft groeien en groeien. De baarmoeder drukt namelijk tegen je maag aan, waardoor het maagzuur naar boven wordt gedrukt. Het is belangrijk om goed te eten en te drinken. Heb je al eens geprobeerd om in kleinere porties te eten en vaker op een dag? Je kan bijvoorbeeld ook warme melk drinken om ervoor te zorgen dat de maagzuur weg gaat. Mocht het echt niet willen verdwijnen, dan kan je een bezoekje brengen aan de huisarts voor medicijnen. Koop zelf nooit zomaar medicijnen, aangezien het schadelijk kan zijn voor het kindje.

Pijn in je onderbuik als je 27 weken zwanger bent

Ook pijn in de onderbuik kan nog voorkomen deze week. Geen wonder natuurlijk, als je bedenkt hoe snel je buik nu aan het groeien is. Door de groei van de baarmoeder raken je organen in de verdrukking. Daarnaast kan het gewicht van de baarmoeder (met daarin je baby) bandenpijn veroorzaken. Ook dit kun je voelen in je onderbuik. Pijn in je onderbuik is vervelend, maar kan in de meeste gevallen geen kwaad. Heb je erg veel pijn, of krijg je andere symptomen zoals bloedverlies. Overleg dan direct met je verloskundige en gynaecoloog.

Doen als je 27 weken zwanger bent: babykleertjes kopen

Heb je al nagedacht over de kleertjes die je wil gaan kopen voor het kindje of heb je dat al gedaan? Er is niets leuker dan even lekker shoppen en wegdromen bij wat er komen gaat. Heb je ook al nagedacht over wat je gaat doen na de bevalling? Wil je bijvoorbeeld een kraamfeest geven of geboortekaartjes versturen? Het is handig om hier vast over na te beginnen denken. Voor je het weet is het zover!

Meer lezen? Lees terug over 25 of 26 weken zwangerschap, of meer over 28 of 29 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
27 weken zwanger – teveel gewicht of juist een kleine buik?
Sluiten