26 weken zwanger – wat is die pijn in je onderbuik?

Wat is de tijd toch snel gegaan! Je bent nu, als je 26 weken zwanger bent, nog maar zo’n 14 weken verwijderd van de bevalling en het moment waarop je je kleintje eindelijk echt te zien krijgt. Bij sommige vrouwen zal dit eerder zijn en bij anderen weer wat later. Wat staat er deze week te gebeuren met de ontwikkeling van je baby? En wat staat er met jou en je lichaam te gebeuren? Lees het allemaal hier!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Ogen open – ogen dicht

In week 26 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.

  • Gewicht: 720 gram
  • Lengte: 34 centimeter

Vanaf nu kan je baby steeds makkelijker zijn of haar ogen open doen. Natuurlijk kan je baby eigenlijk alleen de baarmoederwand zien, maar alleen al het open en dicht doen is een prima oefening voor je kleine. Wist je dat het nu nog niet zichtbaar is wat de kleur van de ogen is? Die kleur wordt pas zo’n 6 maanden na de geboorte definitief. Misschien wordt je kleine dus geboren met blauwe ogen, terwijl 6 maanden later de ogen groen zijn. Dat blijft in veel gevallen dus nog even een verrassing!

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Groei baarmoeder

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jij en jouw lichaam natuurlijk ook veranderen. In deze week is je baarmoeder weer een stuk gegroeid. Elke week blijft je baarmoeder weer een stuk groeien. Je zal nu merken dat de baarmoeder steeds meer zal drukken tegen je organen. Zo zal je merken dat je wat vaker moet plassen, doordat de baarmoeder tegen de blaas drukt. Als je niet goed eet en drinkt in deze week dan zal je merken dat je last krijgt van diarree of van verstoppingen. Het is dus belangrijk om zo goed en gevarieerd mogelijk te eten en drinken.

Nesteldrang

Rond deze week kan je ook last krijgen van nesteldrang.  Zelfs de grootste sloddervos loopt nu kans om in een echte poetsvrouw te veranderen. De stofzuiger is niet meer veilig, de poetsdoekjes zijn niet aan te slepen en je blijft maar schoonmaken. Die schoonmaakdrang is waarschijnlijk niet altijd even prettig voor je partner. Helaas kan je aan die nesteldrang niet zoveel doen. Zolang je maar op tijd rust neemt schuilt er natuurlijk ook niet zoveel kwaad in. Geniet van je schone huis, de kans is groot dat je na de geboorte van je kleintje een tijdje iets anders aan je hoofd hebt dan schoonmaken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

26 weken zwangerfals

Klachten en kwaaltjes bij 26 weken zwangerschap

Ook als je 26 weken zwanger bent zijn er weer een aantal symptomen die je kunt merken. Hieronder lees je over een aantal veel voorkomende kwaaltjes en klachten.

Sporten wordt moeilijker als je 26 weken zwanger bent

Vanaf deze week wordt het steeds moeilijker om te sporten, vooral om dat je sneller vermoeid zal raken en omdat de buik steeds groter en groter wordt. Je buik zal in de weg gaan zitten. Ook kun je nu sneller kortademig worden, doordat je baarmoeder ook je longen wat kan omhoog duwen. Wij raden je aan om vanaf deze week te gaan zwemmen. Zwemmen is een goede sport die ook voor ontspanning zorgt. Daarnaast kan je oefeningen in het water doen die je voorbereiden op de bevalling.

Moe zijn in week 26 van de zwangerschap

Je zal merken dat je ook steeds moeilijker kan slapen en dat de wallen onder je ogen steeds groter worden. Niet alleen zorgen de kwaaltjes voor een slechte nachtrust, maar je buik gaat ook in de weg te zitten en dat zorgt voor een minder comfortabele slaappositie. Omdat je baarmoeder ook nog eens op je blaas gaat drukken, moet je er vaker ‘s nachts uit om naar het toilet te gaan. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, kun je ook nog steeds last hebben van nachtmerries of rare dromen. Het is belangrijk om overdag genoeg te bewegen, goed te eten en te drinken zodat je ‘s nachts beter zal slapen. Zorg daarnaast voor een koele, frisse slaapkamer. Laat het raam open zolang het weer dat toe laat. Let er ook op dat er geen afleiding in de slaapkamer te vinden is in de vorm van bijvoorbeeld een tv of tablet. Het blauwe licht dat van al die schermen af komt, brengt je slaappatroon in de war. Tot slot; het moe zijn kan ervoor zorgen dat je werk je steeds zwaarder af gaat. Neem op tijd rust en probeer bijvoorbeeld met je werkgever afspraken te maken die jouw werk wat kunnen verlichten.

Zwanger en pijn je onderbuik

Zoals we eerder ook al aangaven, is buikpijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Er gebeurt daar nu zo ontzettend veel dat het geen wonder is dat je dat af en toe voelt. Ook als je 26 weken zwanger bent kun je last hebben van buikpijn en dan met name pijn in je onderbuik. De baarmoeder neemt steeds meer plaats in, waardoor je organen wat in de verdrukking kunnen raken. Daarnaast zorgen de zwangerschapshormonen er nog steeds voor dat je darmen niet zo snel werken als normaal. Pijn in je onderbuik kan dan veroorzaakt worden door verstopping. Heb je last van verstopping? Zorg ervoor dat je gezond eet en veel vocht binnenkrijgt. Eet vooral vezelrijk voedsel, zoals brood, groente en fruit. Vezels houden vocht vast in je ontlasting, waardoor deze zachter wordt. Helpt dit niet voldoende? Overleg dan met je huisarts of verloskundige. Verstopping kan uiteindelijk leiden tot nog meer kwalen, zoals aambeien. Het is dus goed om op tijd actie te ondernemen!

Het gewicht van jou en je baby als je 26 weken zwanger bent

We gaven het in voorgaande weken ook al aan, maar ook in week 26 van je zwangerschap blijft er gelet worden op je gewicht. Hoeveel ben jij inmiddels aangekomen? Niet alleen het gewicht van je baby, maar ook dat van jouzelf wordt goed in de gaten gehouden. Overgewicht tijdens de zwangerschap kan leiden tot verschillende klachten. Zo is de kans dat je vocht vasthoudt groter en neemt ook de kans op zwangerschapsdiabetes toe. Het blijft daarom extreem belangrijk om gezond te eten en te drinken. De kans dat je in deze periode nog last hebt van vreetbuien is groot. Probeer juist ook op die momenten te denken aan je kindje. Alles wat jij eet, krijgt jouw kindje via de navelstreng ook binnen. En waar zal die kleine meer behoefte aan hebben: een vette hamburger of een lekker stuk fruit?

Doen als je 26 weken zwanger bent: een pret-echo laten  maken

Wist je dat je in deze week een pretecho kan laten maken van de baby? Je kan met zo’n echo 3D- of zelfs 4D-beelden van je baby laten maken, wat natuurlijk geweldig is aangezien je je baby dan echt goed kan zien. Er zijn door heel het land verspreid plekken waarvoor je hier terecht kunt. De kans is groot dat je in de wachtkamer bij de verloskundige heel wat informatie en adressen kunt vinden. Je kunt de echobeelden laten vastleggen, als foto’s of op video. Zoiets is natuurlijk een prachtig aandenken aan die 40 weken zwangerschap die jij samen met je kleine hebt doorlopen. Wie weet kijk je over een aantal jaar samen met diezelfde kleine wel naar de dvd met beelden uit je buik!

Daarnaast raden we je aan om in deze week ook goed te eten, goed te drinken en genoeg te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de zwangerschap wat makkelijker zal verlopen. Door je conditie op peil te houden zal het ook makkelijker zijn om vol te houden tijdens de bevalling. De bevalling kost veel energie en kracht. Hoe sterker je lichaam is, hoe makkelijker je die inspanningen kunt leveren.

Meer lezen? Lees hoe het is met 25 of 27 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
26 weken zwanger – wat is die pijn in je onderbuik?
Sluiten